ADATA Legend 840 – бърз и ефективeн PCIe Gen 4 SSD

ADATA Legend 840 с капацитет 1TB впечатлява с характеристиките си
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Технологиите постоянно се развиват. NVMe паметите са добър пример за това – тези от първо поколение бяха скъпи и не особено бързи, но актуалните им наследници са наистина впечатляващи.

Когато става въпрос за производителност, най-новите и най-добри продукти са тези с интерфейс PCIe Gen 4. Разбира се, носенето на етикета „Gen 4” не е гаранция само по себе си. Но при добро проектиране това се оказват най-добрите SSD предложения, достъпни на пазара.

Точно такъв е случаят с ADATA Legend 840 1TB. Това е нов модел NVMe полупроводников диск (SSD), който принадлежи към серията Legend. Моделът 840 е най-добрият от линията – другите два варианта от същата гама са Legend 750 и Legend 740.

ADATA Legend 840 с капацитет 1TB може да се похвали с някои впечатляващи характеристики. При това те идват на изключително примамлива цена. Ранните потребители са категорични, че това е най-стойностното предложение, което човек може да намери на пазара.

В дизайна няма нищо кой знае колко забележително – това е стандартна NVMe с дължина 80 мм. Радиаторът не е предварително инсталиран. Като се има предвид, че той е в състояние да намали работната температура с около 15%, решението да се предлага отделно от модула памет е добро за потребителите, които биха предпочели да си закупят вторичен радиатор, за да намалят работните температури по-осезаемо.

Инсталацията е лесна. Може да се използва радиаторът, който идва в пакет с паметта, или модулът да се монтира самостоятелно – „както си е”. Като цяло паметта работи много бързо и се справя добре. Скоростта на четене/запис достига 5000/4500 Mbps, което означава, че LEGEND 840 е тройно по-бърза от типичните PCIe Gen3 полупроводникови носители и 15 пъти по-бърза от SATA SSD.

Устройството е отлично за постоянна работа. При замяна на старите твърди дискове като носител за операционна система, игри и приложения потребителите бързо намират разликата: софтуерът се зарежда светкавично.

При нормална работа с наличния радиатор модулът поддържа температури в диапазона 30-60 градуса. Ако обаче паметта бъде натоварена с продължително писане и/или четене, температурата ѝ може да скочи и над 70°C. Тогава и производителността ѝ може да спадне осезаемо. Хубавото е, че бързо се охлажда, което значи, че проблемът няма да продължи дълго.

Обичайно за потребителя е трудно, а и ненужно, да следи постоянно температурата на модула. За тези, които биха натоварили сериозно Legend 840 с продължителни задачи за писане и четене, е по-резонно да помислят за закупуване на добър радиатор за допълнително разсейване на топлината.

Така или иначе за потребителите, които използват устройството само за инсталиране на Windows, игри и софтуер, за ежедневни задачи като сърфиране в мрежата и копиране на файлове – паметта работи отлично, стабилно, бързо и отзивчиво.

Някои от ранните потребители споделят дори, че ако разработчикът на операционната система има склонност да товари изчислителните ресурси с излишни програмни задачи, с Legend 840 това няма да се усети от потребителя ни най-малко.

Важно е да се отбележи, че ADATA Legend 840 1TB има голям размер на SLC кеш паметта. Това осигурява на устройството още по-добра отзивчивост и непрекъсваемост на работата.

И така, в обобщение: ADATA Legend 840 1TB е забележително предложение за NVMe Gen 4 памет, бърза и отзивчива. Може да ускори значително отзивчивостта на компютърната система, ако основното устройство е HDD или стар SATA SSD. Зареждането на Windows, стартирането на различни програми по едно и също време стават за секунди – това е нещо като „дребна хапка” за Legend 840.

Както всички продукти, които са подходящи за M.2 слот, този е компактен и не се нуждае от допълнителни SATA кабели и SATA конектори – което допринася за по-изчистения вид на системата. В опаковката идват само устройството и радиаторът за него – всъщност (най-вероятно) няма да имате нужда от повече от това. Който иска да използва модула за по-интензивна работа, с продължително записване и четене, ежедневно, може да се обзаведе с по-сериозен радиатор за постигане на по-добри температурни термични характеристики и по-стабилни резултати в дългосрочен план.

ADATA Legend 840 1TB се предлага в търговската мрежа у нас на цена около 280 лв. с включен ДДС и впечатляваща гаранция от 60 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар