Социалните мрежи яхват модата на NFT

Незаменимите токени ще имат все по-голяма роля в развитието на социалните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Незаменимите цифрови токени вече са голям бизнес. Те навлизат и в социалните мрежи. Twitter, Facebook, Instagram и дори Reddit – платформите се стремят да се превърнат в предпочитаното място за покупка и продажба на NFT. Надпреварата започва!

Беше само въпрос на време вълната от NFT да обхване и социалните мрежи. Изглежда, че Twitter има водеща роля, поне засега. Платформата пусна опция, която позволява на потребителите да поставят NFT като своя профилна снимка. За момента това е имитационна функция, достъпна изключително за абонати на платената услуга на платформата, Twitter Blue на iOS.

Ходът на социалната медия е първата стъпка, която позволява на собствениците на NFT да се похвалят, че притежават една от тези горещи дигитални „творби”, но също така – и което май е по-важното – да улеснят продажбата им, отбелязва Yahoo. Всъщност Twitter посочва, че изображенията ще бъдат свързани директно с профилите на собствениците в OpenSea – глобалната платформа за продажби на NFT. Това е хитър ход, който би трябвало да обезкуражава евентуална неоторизирана употреба на NFT.

Що се отнася до собствениците, те ще могат да се похвалят със своите NFT благодарение на това, че профилните им снимки ще са в шестоъгълна форма, свързвайки своите портфейли с криптовалути и показвайки връзки към своите NFT колекции.

„Вече виждаме как хората използват NFT като форма на идентичност и себеизразяване и като начин да се присъединят към процъфтяващата общност и все по-активно участие в Twitter. Тази нова функция осигурява лесна възможност хората в Twitter да потвърждават собствеността си върху незаменими токени, позволявайки им директно да свържат своите криптопортфейли с Twitter и да изберат NFT от колекцията си като нова снимка за профила си”, посочват от социалната мрежа.

Давайки възможност за поставяне на профилни снимки чрез Twitter Blue, социалната мрежа би могла да съживи привлекателността на своите платени абонаменти. Twitter обаче уточни, че тази нова опция в крайна сметка ще стане достъпна за всички потребители на социалната мрежа.

Reddit също планира да яхне вълната на NFT. Платформата стартира първи изпитания за промяна на профилните снимки с NFT. Новата функция не е толкова изненадваща, като се има предвид, че криптовалутата беше най-популярната тема в Reddit през 2021 година.

Междувременно и Meta не крие намеренията си да интегрира NFT. Независимо дали потребителите са във Facebook или Instagram, новата функция ще им позволи да показват своите NFT в профилите си. Марк Зукърбърг всъщност не спира дотук. Неговата амбиция е социалните мрежи на Meta да станат предпочитано място за покупка и продажба на NFT в условия на пълна сигурност. Първият тест стартира през юли 2021 г. с „колекционерски предмети” в Instagram, улеснявайки купуването и продажбата на NFT чрез търгове.

Главният изпълнителен директор Сюзън Войчицки, в писмото си „Нашите приоритети за 2022 г.” до феновете на Youtube, написа: „Изминалата година в света на криптотехнологиите, незаменимите токени (NFT) и дори децентрализираните автономни организации (DAO) подчерта невъобразимата досега възможност за разширяване на връзката между създателите и техните фенове. Винаги сме били фокусирани върху разширяването на екосистемата на YouTube, за да помогнем на създателите да се възползват от нововъзникващите технологии, включително неща като NFT, като същевременно продължаваме да укрепваме и подобряваме преживяванията, които създателите и феновете имат в YouTube”.

Незаменимите токени ще имат все по-голяма роля в бъдещото развитие на социалните мрежи на Meta. Аватарите и технологиите, свързани с дигитална идентичност, ще добиват все по-голямо значение в развитието на т.нар. метапространство.

Като се има предвид нарастващият интерес към търговията с NFT, за социалните мрежи е съвсем обяснимо да се стремят да се възползват от новата гореща тенденция в своите платформи. Това се очертава като тенденция, която трябва да се наблюдава през 2022 г.

Коментари по темата: „Социалните мрежи яхват модата на NFT”

добавете коментар...

  1. aquadude

    Следва, че в 21-ви век знаейки за пирамиди и фараони (схеми) въпреки всичко ние сами правим такива. Сами надуваме балони и се молим да не се спукат… Тенденция та тенденция! ‘Га ш почнат да скачат от небостъргачи, че поне ниско….те да се позачистят?!
    Все пак … тенденция си е !

Коментар