Nvidia представя Quadro Digital Video Pipeline












IBC 2009, АМСТЕРДАМ – Корпорацията NVIDIA обяви световната премиера и пускането в продажба на NVIDIA® Quadro® Digital Video Pipeline, първото в индустрията интегрирано, GPU-базирано решение за получаване на визуална видео информация в реално време, нейната обработка и последващо излъчване с висока резолюция.

Quadro Digital Video Pipeline платформата е базирана на NVIDIA® CUDA® паралелна изчислителна архитектура, и представлява цялостно решение за специалисти в областта на излъчването на видео, нови медии и обработка на филми. Тази иновативна система осигурява най-бързата възможна графична изчислителна мощ , достъпна за видео продукция под формата на гъвкава, надеждна и ценово ефективна работна станция или сървърна платформа.

Идеално решение за ефекти в реално време и виртуални студия

Quadro Digital Video Pipeline дава нужното на професионалистите, за да може те да осигурят възможност за вграждане на по-висококачествени, богати на графични елементи виртуални студия, от които се излъчва на живо. Осигурявайки директна път за обработка на изображения с помощта на NVIDIA Quadro графичен процесор (GPU), излъчванията с тази система могат да бъдат обогатени с много по-впечатляващи виртуални ефекти, превръщайки живото излъчване в много по-атрактивно за зрителя.

“Богатия набор от функции на Quadro Digital Video Pipeline дава възможност за първи път само с една работна станция да се обработват едновременно постъпващи на живо кадри от до 4 видеокамери с висока резолюция, в резултат, на което драматично се намаляват разходите за едно решение от тип виртуално студио”, заяви Стив Харт, директор на разработките в RT Software, базиран в Лондон доставчик на висококачествени 3D решения за излъчване в реално време. “Благодарение на това решение ние виждаме огромните предимства при използването на графичния процесор за подмяна на фона и прилагане на цветови корекции. А осигуряваната производителност в реално време дава възможност за директна работа и взаимодействие с виртуалната обстановка в студиото, без да има досадни закъснения както обикновено е при другите традиционни решения”.

“Суровата графична изчислителна мощ на Quadro Digital Video Pipeline също така позволява излъчваните програми да бъдат много по-атрактивни визуално, с до 5 пъти повече детайли”, продължи Харт. “Комбинацията между RT Software и новото Quadro решение безспорно ще доведе до истински иновации и по-голяма креативност при програмите излъчвани в реално време”.

Видео обработка в реално време

Възползвайки се от CUDA паралелната изчислителна архитектура на NVIDIA графичните процесори, Quadro Digital Video Pipeline е създаден така, че да може да записва видео с HD качество за излъчване и да извършва прекомпресиране в подходящ формат за онлайн излъчване в интернет.

Elemental Technologies, водещ доставчик на решения използващи огромната паралелна изчислителна мощ на видеоконтролерите, използва Quadro Digital Video Pipeline като основа за свето ново решение Elemental Server. Този продукт за видео обработка от висок клас осигурява бързо, висококачествено и ефективно прекомпресиране от мрежов или Serial Digital Interface (SDI) вход с помощта на графични процесори. Използвайки Elemental Server, доставчиците на съдържание ще могат мигновено да обслужват широка гама от различни резолюции и качество, необходими за поддръжката на нормални компютри, мобилни устройства и специализирани видеоплейъри.

“Онлайн доставката на съдържание преминава през радикална трансформация и паралелната изчислителна мощ на CUDA е в основата на тези революционни промени”, заяви Анди Бийч, вицепрезидент на маркетинг отдела в Elemental Technologies. “Възползвайки се от огромната мощ на NVIDIA графичните процесори, Elemental Server може да записва в реално време и да прекомпресира няколко независими 1080p видео потока едновременно, задача, която преди това изискваше 14 четири-ядрени процесора”.

Quadro Digital Video Pipeline е цялостно интегрирано решение, което съчетава:

SDI видео запис – некомпресирано видео, подавано директно към паметта на Quadro видеоконтролера, с възможност за запис от до 4 HD-SDI източника едновременно.

Създаване на сложни визуални ефекти – 2D и 3D визуални ефекти биват добавяни и HD видео потока се прекомпресира в реално време с помощта на NVIDIA CUDA.

SDI видео изход – ефектите се генерират в реално време при ползване на 2K, HD и SD видео материал, осигурявайки интегрирано графично към видео решение, което може да бъде синхронизирано от външен източник или през SDI входа.

И тъй като от NVIDIA са интегрирали целия процес в едно общо решение, студията ще могат да спестят от намалената цена на системата, както и от намаляването на разходите по интеграция.

NVIDIA ще демонстрира софтуерни решения, работещи върху Quadro Digital Video Pipeline на IBC 2009, щанд H37 в Зала 7 на RAI Centre в Amsterdam, между 11 и 15 Септември, 2009. Демонстрациите ще включват: RT Software и техния софтуер за виртуални ефекти, както и Elemental Technologies и техните решения Elemental Server и Elemental Accelerator за видео компресия.

Цена и Наличност

NVIDIA Quadro Digital Video Pipeline е с очаквана крайна цена между 5000 до 8000 USD, в зависимост от конфигурацията и вече е налична от оторизираните дистрибутори на NVIDIA. Повече информация за NVIDIA Quadro Digital Video Pipeline решенията можете да намерите на: www.nvidia.com/quadro/dvp. 

Коментар