Чип от гейм конзола пести разходи за наука












Процесорът на геймърската конзола Xbox може да спести сериозни разходи за научни изчисления. Проучване на университета Уоруик показва, че графичният чип, използван в устройството на Microsoft, е подходящ за мащабни изчисления и моделиране на сложни процеси, съобщи physorg.com.

Университетската лаборатория WMG Digital Laboratory планира да симулира процеси в сърцето, за да разбере по-добре аритмията и дори да я предугади. При използване на обикновени процесори подобна задача отнема много време. Алтернативата е изграждане на скъпи паралелни мрежи от РС.

Вместо това обаче може да се използва сравнително достъпният графичен чип на Xbox 360 за паралелни изчисления. Разработките за конзолата са значително по-евтини, като същевременно осигуряват предимство в изчислителната мощ и във визуализацията.

Научните институти биха могли да икономисат огромни средства, които сега отиват за специализирани решения за паралелна обработка. Оценката на учените е, че система с процесори от Xbox 360 може успешно да замени мрежа от няколко скъпи персонални компютъра за целите на научните симулации.

по темата: „Чип от гейм конзола пести разходи за наука”

добавете коментар...

  1. editor

    Отвързахме го 🙂

  2. :-)

    Как пък вързахте Xbox 360 със Sony???

Коментар