Хай-тек обучение за утрешните готвачи

Камери с дистанционно управление, монитори с плоски екрани и видеоконферентни възможности – едва ли очаквате да видите подобна техника в кухнята на техникума по готварство.

Но в интерактивния кухненски театър на британския колеж Люисхем, наречен еКухня, уроците се филмират от подвижни камери, контролирани от учениците. Картината се прожектира на монитори с плоски екрани, поставени на бюрата им.

Видеото се записва и се раздава на DVD на учениците. Друг вариант е да се излъчва в Уеб или локалната мрежа на колежа, така че те да могат да го гледат от домовете си и в училищните лаборатории.

еКухнята функционира от две години и вече се виждат положителни резултати. Учениците я посещават с голямо желание и изкарват по-добри оценки на изпитите.

Колежът работи по своя план за електронно обучение с Cisco Systems, която осигурява мрежовия хардуер и провежда курсове по мрежовата си академична програма.

От модерното съоръжение могат да се възползват не само бъдещите готвачи, но и учениците от класовете по козметика и строителство. То е плод на перспективното мислене на ръководството на колежа и желанието да се създаде интерактивно учебно съдържание, което да е по-полезно за бъдещите професионалисти от сферата на обслужването.

еКухнята е отговор на очакванията на учениците, които се записват в колежа. Те живеят в един дигитален свят с YouTube, iPod и Xbox и последното нещо, което биха искали, е да влязат в класна стая, подобна на тези от 18-ти век.

Коментар