Саша Безуханова представя ИТ бизнеса на българо-руски форум












Актуални проблеми на европейската конкурентоспособност и информационна сигурност, както и ролята на международните компании в обезпечаването й ще обсъждат представители на държавни институции, неправителствени организации и компании от сектора на информационни технологии на започващия утре в Слънчев бряг тридневен българо-руски форум.

Изказване за новите предизвикателства пред информационното сътрудничество ще направи Саша Безуханова, директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за Централна и Източна Европа и заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Живеем в глобализиращ се свят и развитието на технологиите поставя задачи за налагането на нови стандарти за обмен на информация между правителствата”, каза Саша Безуханова.

”Цифровата икономика е предпоставка за създаването на общодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса от Стария континент, което ще доведе до повишаване конкурентоспособността на европейските държави. Информационните технологии в публичния сектор ще допринесат за подобряване на качеството на предлаганите услуги за гражданите, а във времената на криза ще позволят ефикасно управление на ограничените финансови ресурси на администрацията”, добави тя.

В съвременния информационен свят с все по-голяма сила се налага осигуряването на взаимосвързаност между информационните инфраструктури на важни институции. Това води и до нарастването на степента на уязвимост на тези инфраструктури.

Юридическите, техническите и институционалните проблеми, възникващи от развиващата се международна киберпрестъпност, изискват съгласувани междудържавни стратегии. Стъпка в тази посока ще бъде изготвянето на меморандум за партньорство, който Саша Безуханова, като представител на българския ИТ бизнес, ще подпише със своите руски колеги през втория ден от форума. 

Коментар