Български финтех оценен на 1 милиард долара

„Винаги сме знаели, че можем да построим голяма компания, ако решим значителен проблем на достатъчно голям пазар”, казва Христо Борисов (в средата), съосновател и CEO на Payhawk
(снимка: Payhawk)

Платформата Payhawk, която комбинира управление на разходи и плащания за бизнес клиенти, привлече допълнително финансиране от $100 млн., увеличавайки инвестиционния си Рунд Б до $215 млн. Така компанията с офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона достигна оценка на стойност $1 милиард, превръщайки се в първия български еднорог.

Водещ инвеститор в компанията е Lightspeed Venture Partners – световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над $10,5 милиарда в различни компании. Други присъединяващи се фондове са Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

Допълнителното финансиране идва само три месеца след като Payhawk обяви първия транш от своя инвестиционен рунд Б през ноември 2021 на стойност $115 млн. и по-малко от година след обявата на рунд А на стойност $20 млн. през април 2021. Новопривлеченият капитал осигурява на компанията път за агресивен растеж, както и за продължаване на плановете за глобална експанзия.

Payhawk намалява потока от работа на финансовите екипи, произтичащ от използването на множество неинтегрирани услуги като кредитни и дебитни карти, банкови разплащания, разходни отчети и фактури, като свързва тези ключови елементи в една платформа.

„Винаги сме знаели, че можем да построим голяма компания, ако решим значителен проблем на достатъчно голям пазар. Размерът на тази възможност продължава да движи растежа и мотивацията ни до ден днешен”, заяви Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.

Payhawk също предлага първата в индустрията 3% кешбек програма за всички плащания през корпоративните карти с ограничение до стойността на месечния абонамент. Така компанията позволява на клиентите да намалят цената за услугата на Payhawk до нула.

„Payhawk е много повече от софтуер за управление на разходи. Това е „one-stop-shop” за финансови екипи с цел консолидиране на разнородните досега системи, необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства”, коментира инвестицията Аршам Мемарзаде, партньор в Lightspeed Venture Partners.

Към момента Payhawk обслужва малки и средни предприятия, както и големи корпоративни клиенти, особено тези с интернационално присъствие, в различни индустрии, валути и методи на плащане в 30 държави.

Пресният капитал ще послужи за разрастване на продуктовия екип на компанията чрез наемане на нови 60 старши софтуерни инженери в София от топ 1% на пазара. Така ще бъде посрещнато нарастващото търсене на нови функции, като например управление на командировъчни, имайки предвид постепенното възвръщане на бизнес пътуванията.

Други съществуващи функции за корпоративни клиенти също ще бъдат разширени, включително интеграция с Oracle Netsuite, управление на софтуерни абонаменти и бюджети. Компанията също започва работа по нова кредитна карта в партньорство с българската Пейнетикс.

Payhawk планира и отваряне на нови офиси – в Амстердам и Париж през месец март и в Ню Йорк през септември. Броят на служителите се очаква да се увеличи от 100 до над 300 до края на тази година. Предвижда се новият капитал да се утрои, като  средствата ще дадат тласък на маркетинга и продажбите за навлизане в нови пазари.

Коментари по темата: „Български финтех оценен на 1 милиард долара”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Браво на наш’те!

Коментар