Европейската икономика се възстановява












Икономиката на ЕС дава ясни признаци на възстановяване и изглежда готова да се завърне към период на растеж през втората половина на 2009 година, съобщи Европейската комисия.

Въпреки това, предвид силното забавяне в края на 2008 и началото на тази година, прогнозата като цяло остава непроменена – БВП в ЕС и в еврозоната се очаква да спадне с 4% през 2009 г.

По-добрите перспективи за Европа са донякъде повлияни от по-оптимистичните очаквания по света. Някои региони, особено бързоразвиващите се азиатски икономики, предвиждат значителен растеж през следващите 6 месеца.

Но европейците имат и свои собствени причини за оптимизъм. Условията на финансовите пазари се подобриха, а стопанските дейности отново набират ход, подкрепени от схеми за подмяна на стари автомобили и други форми на правителствена намеса.

Инфлацията на потребителските цени намаля през първата половина на годината, а цените на енергията и храните се поуспокоиха след миналогодишните пикове. Цените на по-голяма част от стоките обаче се покачват и се очаква инфлацията да се засили към края на тази година.

Инфлацията на потребителските цени за годината като цяло най-вероятно ще остане непроменена – 0,9% в ЕС и 0,4% в еврозоната. Прогнозите за следващата година остават несигурни, тъй като пазарът на труда и публичните финанси продължават да бъдат засегнати от икономическата криза.

Бъдещото възстановяване може да се окаже учудващо силно, но е рано да се каже дали ще бъде и трайно. През ноември Комисията ще излезе с нова прогноза за 27-те страни от ЕС, която ще обхване периода до края на 2011 г.

Коментар