Мъск пожали руските медии, няма да ги блокира

Илон Мъск се определи като „абсолютист” на тема свобода на словото
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че „някои правителства” са поискали от компанията да блокира руските медии, като ги свали от своята сателитна широколентова услуга Starlink.

В туит, който публикува в събота, Мъск обяви, че компанията няма да изпълни искането, „освен ако не ни опрат пистолет в слепоочието”. Според шефа, искането не е дошло от Украйна. „Съжалявам, но съм абсолютист на тема свобода на словото”, добави той.

Наред с това Мъск каза, че SpaceX временно ще измести приоритетите си, за да се съсредоточи върху киберсигурността и преодоляването на опитите за заглушаване на сигнала на компанията. Това решение, по думите му, ще доведе до „леки забавяния” в пускането на ракетата за многократна употреба Starship и сателитите Starlink V2.

Позицията на SpaceX рязко се отличава от тази на мнозинството западни компании, които блокираха достъпа до руските държавни медии в цяла Европа и САЩ. Ограничението важи най-вече за руските държавни медии Russia Today и Sputnik заради „ролята им в разпространението на дезинформация” и „лъжи за оправдаване на войната на Путин”.

Малко след категоричното решение на Мъск относно ограниченията на свободата на словото SpaceX реши да изпрати още терминали за сателитен интернет Starlink в Украйна. Новината съобщи президентът на страната Владимир Зеленски.

„Говорих с Илон Мъск. Благодарен съм му, че подкрепя Украйна с думи и дела”, написа в Twitter Зеленски в събота следобед, цитиран от Engadget. „Следващата седмица ще получим още една партида системи Starlink за разрушените градове”.

SpaceX изпрати първоначална пратка със сателитни антени на 26 февруари след молба от вицепремиера на Украйна Михаил Федоров. Доставката пристигна на 28 февруари.

Дни по-късно Мъск предупреди украинците да бъдат внимателни, когато използват услугата, поради факта, че това е единственият неруски интернет доставчик, останал в много от районите на страната, разкъсвана от военния конфликт.

Коментар