САЩ съдят Ericsson заради бизнес операции в Ирак

Съд в Ню Йорк ще разглежда обвинение срещу Ericsson, свързано с бизнеса в Ирак
(снимка: CC0 Public Domain)

Шведската телекомуникационна компания Ericsson, нейният главен изпълнителен директор и главният ѝ финансов директор бяха посочени като обвиняеми в американско съдебно дело, заведено в Ню Йорк. Твърди се, че компанията подвежда инвеститорите относно операциите си Ирак.

Ericsson е в центъра на скандал за потенциални плащания към Ислямска държава Ирак. В сряда Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че компанията е нарушила споразумение за отложено съдебно преследване от 2019 г., като не е разкрила напълно подробности за операциите си в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Делото, заведено от адвокатска кантора Pomerantz в Окръжния съд на Източния окръг на Ню Йорк, твърди, че Ericsson е подвела инвеститорите, преувеличавайки степента на отказ за плащане на подкупи, наред с други неща.

Съгласно условията на споразумението, Ericsson се съгласи да плати повече от 1 милиард долара по разследванията на редица случаи на корупция, включващи подкупи в Китай, Виетнам и Джибути, и да сътрудничи на разследващите органи.

Откакто медиите съобщиха за предполагаемите подкупи, компанията загуби почти една трета от пазарната си стойност.

Вътрешното разследване на Ericsson приключи през 2019 г., но беше оповестено публично през февруари след медийни запитвания. То разкри плащания, предназначени да заобиколят иракските митници в момент, когато екстремисти, включително Ислямска държава, контролираха някои от маршрутите.

Коментар