Ericsson плаща над $1 млрд. на САЩ по казуса с корупцията

Ericsson е на път да реши неприятен казус с американските власти, който ще й струва над 1 млрд. долара
(снимка: CCO Public Domain)

Шведският производител на комуникационно оборудване Ericsson се съгласи да плати на САЩ повече от 1 милиард долара за прекратяне на обвиненията в корупция, съобщи Ройтерс.

Още в края на септември се появиха информации, че компанията може да сключи подобно споразумение с американските власти. По-рано разследването на САЩ разкри, че Ericsson е подкупвала държавни служители в страни като Китай, Виетнам и Джибути в продължение на много години.

Общата сума, която Ericsson трябва да плати, включва наказателни санкции в размер на над 520 милиона долара и още 540 милиона долара към Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Ericsson признава, че е нарушила американския закон за корупционните практики в чужбина (FCPA), като е участвала в схема, включваща плащане на подкупи и фалшифициране на записи от 2000 до 2016 г.

Компанията твърди, че вече е преразгледала антикорупционната си програма и е предприела мерки за подобряване на нейната етика и спазването й.

Коментари по темата: „Ericsson плаща над $1 млрд. на САЩ по казуса с корупцията”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Не остана известна фирма, която да не е замесена в измами, корупция, заговор в монопол, не спазване на правила в огромни размери. И не само това, но открито го признават, че са го правили в много от случаите!

    Точно тук бих искал да кажа – не мислете, че ние сме най-зле! Да, трябва да се борим срещу това, но е ужасно ако се хули само България и хората тук.

Коментар