Аутсорсингът расте и в индустрията на смартфоните

Водещи брандове при смартфоните все повече разчитат на външни изпълнители
(снимка: CCO Public Domain)

Все повече маркови производители на смартфони прибягват до аутсорсинг, т.е. използват услугите на външни компании – не само за производство, но и за разработка на устройствата, сочи анализ на IDC.

През третото тримесечие на 2019 г. производителите, които сглобяват смартфони по договор, са произвели общо 358 милиона устройства. Това е ръст от 7,6%, в сравнение с предходното тримесечие, който се обуславя от факта, че водещите играчи се насочиха към регионалните пазари, където цените са по-ниски, отбелязва в доклада си IDC.

Производителите по договор, или т.нар. „контрактни производители”, се разделят обичайно на EMS (Electronics Manufacturing Services) и ODM (Original Design Manufacturer). Разликата между тях е, че първите се занимават изключително с производство на продукти, разработени от трети компании, докато вторите не само произвеждат устройства, но и ги разработват за клиентите.

В топ 3 на най-големите асемблатори на смартфони в периода април-юни 2019 г. влизат Samsung, Foxconn и Vivo. Китайската Oppo слиза на пето място, отстъпвайки на BYD – още един производител от Китай.

Водещите марки смартфони активно разработват модели с по-ниски цени за продажби по целия свят и това позволи на ODM и EMS производителите да увеличат обемите. Все по-голям дял от смартфоните се сглобява в предприятията на десетте най-големи изпълнители – ако през второто тримесечие общият им дял е бил 74,3%, през третото вече е 78,8%, коментира IDC.

В стремежа си да постигнат предимство в цената с разработване на бюджетни модели, както и да запазят вътрешните R&D ресурси за работа по 5G устройства, Samsung, LG, Nokia и Oppo увеличават дела на аутсорсинга в производството на смартфони. При тези условия китайските производители на ODM от първо ниво като Wingtech, Huaqin и Longcheer ще станат важни фигури в световната смартфон индустрия в близко бъдеще, прогнозира IDC.

По-рано The Korea Times съобщи, позовавайки се на източници от индустрията, че Samsung планира да разшири сътрудничеството си с китайските ODM производители. Очаква се през 2020 г. над 60 милиона смартфони от сериите Galaxy M и Galaxy A да бъдат възложени на външни изпълнители, което ще представлява около една пета от годишните доставки на Samsung устройства.

Според вътрешни източници, компанията вече е сключила съответните споразумения с водещи китайски ODM производители на смартфони като Wingtech и Huaqin.

Коментар