ADATA SE900G – красив и много бърз външен SSD

Горната част на ADATA SE900G е пулсираща мрежа от меки, но постоянно променящи се цветове
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато купуваме електроника, всички сме наясно, че само след някой и друг месец на пазара ще има нов и още по-добър модел. Затова обикновено се стремим да изберем най-доброто, което в момента е достъпно в магазините.

Външният SSD диск ADATA SE900G е продукт, който носи гордост и редица практически ползи, доста след излизането на различни нови модели външни дискове от други марки.

Без съмнение неговият дизайн прави силно впечатление. Устройството е черно, с метална кутия и здрави пластмастови бордове. Скосените ръбове и ъгли и текстурираната повърхност, наред с вентилационните решетки, го карат да изглежда елегантно.

Когато SE900G е включен в компютър, горната му част се превръща в пулсираща мрежа от меки, но постоянно променящи се цветове. На пръв поглед това може да прозвучи доста екстравагантно за много потребители. Но многоцветното осветление е меко за окото и не изглежда крещящо, натрапчиво. С това RGB осветление SE900G докосва геймърите.


SSD дискът е съвместим с Windows, macOS, Linux, Android, PlayStation 5, XBox (серии X или S). Устройството е способно на невероятни скорости, стига човек да разполага с подходящия хардуер, към който да го свърже. Благодарение на поддръжката на стандарта USB 3.2 Gen 2×2, SE900G се отличава с това, че е сред най-бързите външни SSD дискове.



Моделът изпреварва повечето други устройства тип Gen 2 както от гледна точка на скорости на четене, така и като запис. Това се дължи на технологията USB 3.2 Gen 2×2, която поддържа два канала за пренос на данни, вместо само един, както е при USB 3.2 Gen 2. Тоест имаме потенциален максимум от 20Gbps спрямо „тавана” за повечето USB 3.2 Gen 2 устройства, който е около 10Gbps.

Особено подходящ е този носител за големи, продължителни, „обемисти” файлови трансфери. Ще го оценят всички, които се занимават, например, с графичен дизайн, фото- и видео-обработка.

Работата е там, че техниката с поддръжка на стандарта USB 3.2 Gen 2×2 не е много популярна все още. Макар че стандартът съществува от 2017 г., новите модели с такава поддръжка се появяват бавно. Това означава, че повечето потребители днес може и да не са в състояние да се възползват от отличните възможности на SE900G.


От друга страна обаче, с подобни параметри SSD дискът е готов за бъдещето, или, както се казва на английски език, „futureproof”. Неотдавнашното представяне на чипсета Z590 на Intel предвижда вградена поддръжка за USB 3.2 Gen 2×2.

Производителите като Asrock, Asus, Gigabyte и MSI вече имат пазарни предложения на дънни платки, базирани на Z590, някои от които включват USB 3.2 Gen 2×2 портове. А това означава, че тепърва можем да очакваме по-широко разпространение на USB 3.2 Gen 2×2 и съответно използване на твърдотелни дискове с този стандарт.

Без съмнение има групи потребители, които ще намерят основание да обновят хардуера си, за да се възползват от предимствата на бързия трансфер на данни. Освен любителите на игри това е ценно и за създателите на графично съдържание, които често имат нужда да мятат големи обеми данни много бързо и гъвкаво.



Може би някои ще намерят за недостатък това, че RGB осветлението не може да се програмира, нито може да се изключи по време на работа на диска. Но с мекотата си това украшение не е неприятно и едва ли някой ще се сети за кой знае колко ситуации, когато би предпочел то да не свети.

Доколкото на пазара има и други предложения за външни SSD дискове по стандарта USB 3.2 Gen 2×2, моделът ADATA SE900G се отличава с изключително конкурентна цена. Тя е дори съпоставима с пазарната стойност на устройствата тип Gen 2, което означава, че определено инвестицията си струва.

ADATA SE900G с капацитет 512GB се предлага в търговската мрежа у нас от партньорите на официалния дистрибутор Мост Компютри на цена от около 220 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар