Новият iPhone SE е най-евтиният 5G смартфон на Apple

iPhone SE от трето поколение предлага 4,7-инчов Retina дисплей като своя предшественик
(снимка: Apple)

Третото поколение iPhone SE, представен днес от Apple, съчетава класически дизайн и модерен хардуер. Това е най-достъпният смартфон с поддръжка на мрежи от поколение мрежи (5G) на американския бранд.

Новият iPhone SE изглежда като своя предшественик, пуснат през 2020 г., който от своя страна повтори дизайна на iPhone 8 от 2017 г. Моделът има 4,7-инчов Retina HD дисплей с широки рамки. Отгоре е предната камера, а отдолу е скенерът за пръстови отпечатъци TouchID.

Задният панел е изработен от стъкло. Между другото, Apple твърди, че новият смартфон е оборудван с най-издръжливото стъкло, както отпред, така и отзад.

iPhone SE разчита на модерен процесор A15 Bionic и поддържа 5G
(снимка: Apple)

Ключовата разлика между iPhone SE от трето поколение и неговия предшественик е едночиповата платформа Apple A15 Bionic (като тази в iPhone 13), която заменя чипа Apple A13 Bionic. Освен по-висока производителност, новият процесор има и друго важно предимство – поддържа 5G комуникации. Apple A15 Bionic подобрява и енергийната ефективност, която в съчетание с по-голямата батерия удължава времето за автономна работа на устройството.

Що се отнася до останалитне характеристики, няма големи промени в новия модел. Задната камера е единична, с 12-мегапикселов сензор, оптика с бленда f/1.8 и оптична стабилизация на изображението. Apple твърди, че iPhone SE вече разполага с много по-усъвършенстван софтуер за камерата, който премахва ефективно шума и осигурява висококачествени снимки и видео. Предната камера е с резолюция от 7 мегапиксела.

iPhone SE запазва основната камера с един 12-мегапикселов сензор
(снимка: Apple)

Трето поколение iPhone SE ще постъпи в продажба на 18 март на цена от $429 за версията с 64GB. За сравнение, предишното поколение iPhone SE струваше $399. Версиите със 128GB и 256GB ще се продават съответно за $479 и $579.

Коментари по темата: „Новият iPhone SE е най-евтиният 5G смартфон на Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Разликата в дизайна между това и iPhone 6 от 2014г. е незабележима.

Коментар