Предлагат технология за „самолекуващи“ се батерии

Инженерите на StorDot разработват технология за по-безопасни и самолекуващи се батерии (снимка: StoreDot)

Израелската фирма StoreDot създаде технология за самовъзстановяване на акумулаторни клетки, която позволява по-дълъг живот на батерията и по-добра производителност на електрическия автомобил.

Новата система може да идентифицира неефективните акумулаторни клетки и временно да ги изведе от експлоатация, за да ги поправи, без това да влияе на производителността на електромобила.

Технологията на StoreDot е способна да разбере кога клетката на батерията прегрява или не работи според очакваното – и да я изведе временно от употреба, докато бъде поправена. Това не само подобрява производителността на автомобила, но също така помага да се предотвратят натрупването на топлина в акумулатора и потенциални проблеми с безопасността, поради прегряване.

„За нас в StoreDot е важно да насърчаваме глобалното разпространение на електрически превозни средства, така че всички да можем да живеем в по-чист свят с нулеви емисии“, коментира д-р Дорон Майерсдорф, главен изпълнителен директор на StoreDot.

„Тази най-нова патентована технология е уникален начин за ремонт на отделни клетки или групи от клетки, когато те са в експлоатация, [и] е поредна стъпка към саморемонтиращите се електрически превозни средства“, допълва той.

Основната разработка на израелската фирма е система за екстремно бързо зареждане на батерии. Покрай това обаче тя създава и други нови механизми за поддържане на доброто здраве на акумулаторите, включително за мониторинг, диагностика, модификация.

Една от технологиите ѝ включва 50% по-бързо зареждане на батерии, които се очаква да бъдат готови за доставка на автомобилни производители като партньора инвеститор Daimler до 2024 г. Очаква се към 2028 г. фирмата да пусне на пазара твърдотелни батерии с екстремна плътност, готови за масово производство.

Твърдотелните батерии се сочат като обещаваща технология за електрическата мобилност, защото се зареждат по-бързо, издържат по-дълго и нерядко са по-леки.

Коментари по темата: „Предлагат технология за „самолекуващи“ се батерии”

добавете коментар...

  1. мхм

    мечтая си за времето, когато няма да има двг коли

Коментар