Рафинерии се насочват към чистата енергия

Батериите са привлекателен бизнес за фирмите за горива, които търсят начини за диверсификация (снимка: CC0 Public Domain)

Петролни и минно-добивни компании насочват инвестиции към разработката на ново поколение енергийни източници и системи с явното намерение да загърбят досегашния си бизнес.

Голямата индийска петролна рафинерия Reliance Industries придоби активите на производителя на батерии Lithium Werks срещу 61 милиона долара. Това е втората му подобна сделка за по-малко от три месеца. Изглежда, че компанията се готви за скок в посока чиста енергия и транспорт.

Lithium Werks произвежда литиево-желязо-фосфатни батерии, които се използват главно в електрически превозни средства (ЕПС). Инвестицията на Reliance включва финансиране за бъдещ растеж, съобщиха от компанията.

Активите, придобити чрез нейното дъщерно дружество Reliance New Energy, включват портфолиото на Lithium Werks от около 219 патента, производствена база в Китай, ключови бизнес-договори и съществуващи служители, се казва в съобщението.

По всичко личи, че Reliance се стреми да намали зависимостта си от своя основен за производство на нефт и химикали. Плановете на корпорацията са да инвестира 10 милиарда долара в проекти за чиста енергия, да стане по-екологична и в крайна сметка – нулевовъглеродна компания до 2035 г.

През декември Reliance закупи Faradion – компания за натриево-йонни батерии от Обединеното кралство. Стойността на сделката бе 130 милиона долара.

Двете новопридобити компании ще дадат на Reliance достъп до технологии, ключови за плана ѝ за производство на батерии в Индия.

Това е само една от многото сделки в последно време, в които петролни или минно-добивни дружества се насочват към новото поколение енергийни източници и системи с явното намерение да загърбят досегашния си бизнес.

Наскоро австралийският минно-добивен гигант Fortescue Metals придоби дивизията за батерии и технологии на Williams Formula 1 за 222,2 милиона долара. Фирмата посочи, че това трябва да ѝ помогне да стане въглеродно неутрална компания до 2030 г. Един от първите проекти, които ще бъдат разработени, е на акумулаторен влак.

Коментар