„Сладки“ роботчета заинтригуваха милиардер

Lovot се държи като домашен любимец – когато в един дом има две машинки, всяка иска да бъде гушкана
(снимка: Groove X)

Японският моден магнат Юсаку Маезава придоби младата фирма Groove X, която разработва „сладки“ роботи-придружители – от типа, за който много японци смятат, че кара хората да се привързват досущ като към човек.

Бизнесменът заяви, че е бил привлечен от способността на машинката да „кара хората да се чувстват щастливи“. Придобиването стана чрез фонд, който е собственост на Маезава, съобщи Ройтерс.  Той взима мажоритарен дял в стартъпа, основан от възпитаници на SoftBank Group. Фирмата ще стане  напълно собственост над фонда през април.

Водещият продукт на Groove X е робот на име „Lovot“, което е комбинация от „Love” и “Robot” (Любов и Робот). Умната машинка се движи на колела и прилича на пингвин с човешки очи като от анимационен филм. Има сменяеми тоалети и комуникира чрез скърцащи звуци.

„Lovot“, оказва се, не може да чисти или да върши домакинска работа, но японският магнат казва, че вижда голям потенциал в самото усещане присъствие, което роботът създава и което може да накара хората да се чувстват щастливи.

Groove X е една от най-обещаващите компании за роботи, според Analytics Insight. В класацията на десетте водещи японски разработчика на роботи Groove X заема десета позиция, не много след SoftBank Robotics, създателя на космически автомати Ispace Technologies, пионера в облачните роботи Rapyuta Robotics и др.

Неотдавна Groove X привлече инвестиция в размер на 8 милиарда йени, т.е. около 67,6 милиона долара, от различни инвеститори, включително японското правителство и Toyota Motor.

Маезава е силно заинтересован от концепцията за домашен робот, който решава социални проблеми, коментират сделката от държавния фонд INCJ. Предприемачът, който миналата година посети Международната космическа станция с руска ракета, е натрупал богатството си, основавайки онлайн магазина за модни стоки Zozo, който пък беше купен от интернет бизнеса на SoftBank.

Коментар