Графен прави възможни ултратънки говорители

Бъдещите озвучителни колонки най-вероятно няма да са в кутия и ще имат всякакви форми
(снимка: CC0 Public Domain)

Графенов аерогел обещава да направи революция в музикалната индустрия, създавайки леки, тънки и гъвкави високоговорители. Разработката е все още в начална фаза и е част от европейския проект Graphene Flagship.

Учените са използвали графенови аерогели, за да революционизират принцип, замислен преди повече от век: термоакустика, тоест производство на звук чрез бързо нагряване и охлаждане на материал, а не чрез механични вибрации.

Александър Греъм Бел патентова първия си електрически високоговорител, способен да възпроизвежда разбираема реч, като част от своя телефон през 1876 г. Повече от 100 години по-късно конвенционалните високоговорители все още разчитат на множество механични части, които вибрират, за да създават звук. Тези компоненти биват поместени в корпус, който по същество е кутия.

Сега изключителните свойства на графена позволяват алтернативи „извън кутията“. Буквално.

Изследователи от Италианския технологичен институт и Университета Сапиенца в Рим са използвали ултрашироколентови графенови аерогели за производство на термоакустични високоговорители. Този метод използва отличната проводимост на графена, позволявайки преобразуването на аудио-съобщенията в светлинни импулси, които след това се трансформират в звук и се записват от микрофон, който изпраща сигнали към външен усилвател.

Тези термоакустични приложения на графена предлагат акустични преобразуватели без движещи се части. Следователно високоговорителите с графен обещават по-ниско изкривяване и по-малко шум, увеличена честотна лента, както и редица други предимства пред стандартните индустриални материали.

Хората могат да чуват звуци в честотния диапазон от около 20 Hz до 20 kHz, докато един термоакустичен преобразувател, базиран на графенов аерогел, е способен да излъчва ултрашироколентов звук от инфразвук (1 Hz) до ултразвук (над 20 MHz), без хармонично изкривяване.

Благодарение на лекия и изключително гъвкав графенов аерогел, термоакустичните високоговорители прилепват плътно към стени и дори извити повърхности. А това отваря огромен набор от потенциални конфигурации, в които дизайнерите по света навярно ще се влюбят.

Високоговорителите с графен вече са привлекли вниманието и на някои потребители, а от Graphene Flagshipсе заричат, че със сигурност новите озвучителни тела скоро ще се появят на пазара.

Коментар