България ще предложи на ЕС регулации на социалните мрежи

„Ще изискаме от Фейсбук да включат в своя алгоритъм факторите, свързани с неавтентично поведение, финансирано най-често от вражеска държава”, заяви Божан Божанов
(снимка: Министерство на електронното управление)

„България не е в състояние на кибервойна и няма силно завишен фон на киберактивност. Въпреки това, тази тема е един от приоритетите на Министерство на електронното управление”, заяви министър Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството под надслов „Мястото на България в новия свят – рискове и стратегии”, организирано от в. Капитал. 

„В момента ЕС работи по приемането на серия актове за регулиране на дигиталния свят, включително и на социалните мрежи. България има конкретни идеи и предложения, като регулиране на системите за препоръчване на съдържание, което е сърцето на проблема, защото страната ни е на фронта на дезинформационната кампания и ще ги наложим в рамките на европейската дискусия и европейските регламенти”, допълни още министърът.

Той подчерта, че министерството ще работи за прозрачност, която ще показва, защо Фейсбук е преценил, че трябва да ни препоръча определена новина и по какви параметри. „Ще изискаме от Фейсбук да включат в своя алгоритъм факторите, свързани с неавтентично поведение, финансирано най-често от вражеска държава. Това не включва анализ на съдържанието. Нито Фейсбук, нито което и да е правителство могат да казват кое е истина и кое не е”, каза Божидар Божанов.

Хибридните атаки не са регулирани със закон и нито една институция няма правомощията да се заеме с тази тема, уточни той. Министерство на електронното управление е припознало тази политика по две линии – киберсигурност и информационно общество.

Минстърът заяви, че друг основен приоритет е администрацията да бъде дигитализирана, а процесите – оптимизирани. „Без електронна идентичност, няма електронно управление. Ако гражданите нямат безплатно, лесно и удобно и приложимо навсякъде средство, с което да се представят, кои са те пред интернет страниците на държавата, електронното управление не може да запали”, заключи Божанов.

Коментари по темата: „България ще предложи на ЕС регулации на социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. дяконЪ

    Ако си мислиш, че с регулация тип “1984” или пък в ЕС изтъкан от пеийомите на “Фермата на животните” ще промениш дезинформационният поток, то си крайно заблуден и нвначетен.
    ЕС в същността си не ни е дал нищо освен да си плащаме, както навремето членският внос в БКП.
    НАТО същата хукйня, плащаш за да те пазят, а навремето през 90-те му викаха реквт ‘)
    Също да те светна байно, че ако органът на раменете ти наречвн глава и надявам се оимайки поне един синапс се използва за да мислиш и диференцираш нещата, а нв за шопинг, лайнянинг и плювалничене….

  2. mhm

    крайно време е да се спрат русофилиатичните страници и групи във фб разпространяващи непрекъсното дезинформация, лъжи, малоумни конспирации и тн, че в бг има адски много глупаци, които четат и вярват, и после вредят на себе си и на всички останали.

  3. дяконЪ

    пъне се министъра, а ми допадаше в началото, но уви обвивката е едно, опаковката друго, а съдържанието трето…..

  4. Божинката

    1984 – Министерство на истината

Коментар