Интерпол в тежка схватка с кибер престъпниците

Националните полицейски служби да подобрят техническата си експертиза, настоя Интерпол
(снимка: пресцентър Интерпол)

Глобалната организация Интерпол започна тежка схватка с множество форми на виртуални престъпления в наднационален мащаб. Службата създаде център за борба с финансовите измами, засили мерките за борба със сексуалните онлайн-посегателства над деца и ангажира голяма европейска технологична компания за тренинг в областта на технологиите за идентификация.

Центърът за финансови престъпления и борба с корупцията (IFCACC) трябва да осигури координиран глобален отговор срещу експоненциалния растеж на транснационалната финансова престъпност. Принос за последното има непрекъснато нарастващата глобализация и дигитализация, според Интерпол.

Сега престъпниците са в състояние да извършват финансови престъпления със зашеметяваща ефективност и сложност. Това е опасност за глобалните финансови системи, която възпрепятства икономическия растеж и причинява огромни загуби по целия свят. Новият център ще се насочи към измами и престъпления с плащания, пране на пари и прикриване на активи.

Едновременно с това Интерпол започна 4-дневна международна конференция за обмен на най-добрите практики в справянето с организирани престъпни групи, които се занимават със сексуално посегателство над деца онлайн.

Огромна е необходимостта от повишаване на способностите на националните полицейски служби да натрупат техническата експертиза и капацитет за провеждане на по-ефективни разследвания на сексуалните престъпления срещу деца, извършвани чрез средствата на интернет, посочи Стивън Кавана, изпълнителен директор на Интерпол.

Междувременно от частно прессъобщение стана ясно, че Интерпол е ангажирала европейската компания IDnow за 12-месечно сътрудничество в областта на технологиите за доказване на идентичност. Мярката отново е свързана с повишаване на капацитета за разкриване на измами.

Експертите на IDnow ще осигурят серия от тренинги за местните полицейски органи и имиграционните служби на страните-членки, започвайки още този месец от Абу Даби.

Сложните измами стават все по-плодотворни за своите автори. Последните статистически данни на PricewaterhouseCoopers (PwC) разкриват, че 47 процента от компаниите по света са претърпели поне една форма на измама през предходните 24 месеца. Общата цена на тези измами се изчислява на 42 милиарда долара.

Коментар