Русия си създаде собствен Instagram, възражда ICQ

Популярното приложение за споделяне на снимки Instagram вече има и руски вариант
(снимка: CC0 Public Domain)

Русия си създаде собствена версия на Instagram и изглежда е на път да възроди древния месинджър ICQ. Предприемачът Александър Зобов развива проекта „Россграм“, наричайки го „руски Instagram“. Оригиналният Instagram е блокиран в страната от 14 март 2022 г.

Очаква се „Россграм“ да стартира в края на март. Ще има версии за двете най-популярни платформи – iOS и Android. Първоначално достъпът ще бъде отворен само за „топ-блогъри и партньори (спонсори и инвеститори)“, е посочено на уебсайта на проекта. За останалите потребители платформата ще стане достъпна през април.

Александър Зобов твърди, че е състудент на Павел Дуров – същият човек, който създаде месинджъра Telegram и социалната мрежа Vkontakte.

„Россграм ще има и допълнителни инструменти за осигуряване на приходи за потребителите – платен достъп до съдържание, функция за набиране на средства, програма за препращане и др.“, казват разработчиците.

Междувременно месинджърът ICQ, принадлежащ на руския холдинг VK, ще се върне към живот в нова версия и това ще стане до лятото на 2022 г. Разработчиците замислиха мащабното му рестартиране. Заедно с него се подготвя нова версия на корпоративния месинджър VK Teams.

ICQ, известен в Русия като „Аська“, беше най-популярната програма за бърз обмен на кратки съобщения в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Чатът е разработка на израелската компания Mirabilis. От април 2010 г. ICQ е собственост на интернет холдинга VK, известен по-рано като Mail.ru.

Коментари по темата: „Русия си създаде собствен Instagram, възражда ICQ”

добавете коментар...

  1. Путлер

    Скоро ще върнат и черно-белите лампови телевизори с кинескоп. Орки сър, толкова си могат, освен да убиват и изнасилват…

  2. :o)

    Милите…ще ядат дебел бахур заради тиранина който им седи отгоре…
    не само АЙСИК ще възродят, но в скоро време може и на БЕЙСИК да пишат операционни системи да си имат и да почнат да правят Лада телефони и телевизори 🙂

Коментар