Руснаците се насочват към местни аналози на Zoom

Популярни приложения като Zoom се лесно заменими в Русия с местни разработки
(снимка: CC0 Public Domain)

Две руски фирми са създали платформи за видеоконференции, които могат да заместят ефективно популярните Zoom, Skype, MS Teams – поне за руските потребители. В последните няколко дена видеоконферентните платформи бяха рекламирани активно.

Webinar Group е създала платформа за онлайн срещи, дискусии и съвместна работа, наречена Webinar Meetings. Продуктът е тестван от повече от 4000 потребители, които са провели 70 000 срещи с общо времетраене над 600 000 часа, съобщи CNews. Сред компаниите, които са тествали софтуера, са Ростелеком, SKB Контур, 1С-Битрикс и други.

Webinar Meetings представлява онлайн платформа за комуникации – екосистема от услуги за срещи, уебинари, големи виртуални събития и смесено обучение. Според разработчиците, тя по нищо не отстъпва на популярните западни аналози.

Като едно от предимствата на Webinar Meetings се сочи комбинацията от стабилност, надеждност и защита: продуктът работи на сървъри в Русия. Простотата и удобството са другото ключово предимство, което създателите на продукта изтъкват – Webinar Meetings работи през браузър или в приложенията за iOS и Android.

Друго решение за видеоконференции, разработено от руски софтуеристи, е програмата Pruffme. Описват я като платформа за сътрудничество и обучение в реално време. Това е цялостно решение, което включва множество продукти, работещи на една и съща услуга: уебинари, видеоконференции, курсове, тестове и интерактивни дъски.

Системата функционира от 15 март 2015 г. Тя също работи на руски сървъри, осигурява стабилна комуникация и издържа на високи натоварвания – до 5000 зрители в едно събитие.

През миналата година на платформата са проведени повече от 250 хиляди онлайн срещи, създадени са повече от 22 хиляди интерактивни дъски, а над 9,3 милиона души са участвали в уебинари и видеоконференции.

Създателите на платформата се гордеят, че тя е използвана от екипите на Hyundai, Kia, Oriflame и други компании, както и от някои авторитетни образователни институции: Руски университет за приятелство на народите, Санкт-петербургски държавен електротехнически университет, Литературен институт „А.М. Горки”.

Коментари по темата: „Руснаците се насочват към местни аналози на Zoom”

добавете коментар...

  1. :o)

    Краварски език…ей не свършиха ли рублите за вас, комунистически тролове?

    Я им пиши едно прочуствено писмо на тия разработчици как така ще си кръщават
    софтуера на Английски а не примерно “Медведь” , “Ушанка” или например “Пиздец” 🙂

  2. Blackthorn

    Не доумявам защо и двете са кръстени на краварски език?!?!?!

Коментар