Foxconn иска да отвори завод в Саудитска Арабия

Рияд има амбицията да изгради силна икономика, базирана на иновации и технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Саудитска Арабия води преговори с тайванската Foxconn, най-големия производител на електроника по договор, с цел съвместно изграждане на фабрика на стойност 9 милиарда долара, докато се опитва да диверсифицира икономиката си и да се дистанцира от петрола.

Заводът ще произвежда микрочипове, компоненти за електрически превозни средства и електроника, пише Wall Street Journal, цитирайки неидентифицирани източници. Саудитското кралство разглежда предложението на фирмата, официално известна като Hon Hai Precision Industry.

Идеята е новият завод да бъде построен в Неом, високотехнологичен град-държава насред пустинята. Този проект обаче е обект на критики от скептиците, които се съмняват в жизнеспособността на подобно начинание заради ограничените логистика и достъп до електроенергия и вода в пустинята.

Новината за завод на Foxconn в Саудитска Арабия не е изненадваща. Страната се опитва да създаде мощен индустриален сектор като част от плана на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за тотално преструктуриране на икономиката, която досега е основана на петрола.

Междувременно Foxconn търси територии извън Азия, където да установи производствата си, тъй като напрежението между САЩ и Китай нараства.

Едно от условията на Рияд е компанията да гарантира, че ще насочи поне две трети от продукцията на новия си завод към съществуващата верига за доставки на Foxconn, за да се гарантира, че продукцията ще има купувачи и че проектът ще е печеливш.

От своя страна, Foxconn иска саудитците да осигурят големи „стимули“, включително финансиране, данъчни облекчения и субсидии за електроенергия и вода.

Освен със Саудитска Арабия, Foxconn води подобни преговори и с Обединените арабски емирства. Окончателното одобрение на Саудитска Арабия за сделката с Foxconn трябва да дойде от принц Мохамед.

Коментар