Излиза Linux дистрибуция за Apple Mac

Феновете на Linux вече имат версия, която може да се инсталира на Apple компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Излезе алфа версия на дистрибуцията с отворен код Asahi Linux – това е първата операционна система от “трета страна”, която поддържа семейството процесори Apple M1.

Както често се случва при предварителните версии на софтуера, може да има грешки, проблеми или липсващи важни функции. Но екипът за разработка на платформата обеща да ускори работата по отстраняването им.

Инсталирането на Asahi Linux не изисква джейлбрейк на компютъра, дистрибуцията няма да повлияе и на функциите за сигурност на macOS: криптирането на FileVault ще продължи да работи, приложенията за iOS също ще могат да работят, ще бъде възможно дори да гледате Netflix в 4K, уверяват разработчиците.

Алфа версията е насочена предимно към “разработчици и напреднали потребители”, а уебсайтът на проекта съдържа доста обширни списъци с поддържани и неподдържани функции и компоненти.

За да инсталирате дистрибуцията, ви е необходим компютър с процесор M1, M1 Pro или M1 Max (новото Mac Studio все още не се поддържа), работещ с MacOS 12.3 или по-нова версия и поне 53 GB свободно дисково пространство.

Със стартиране на инсталатора ще трябва да преоразмерите дяла на macOS, след което ще започне инсталирането на самата дистрибуция. Според описанието, дистрибуцията е “модифицирана версия на Arch Linux Arm с пълен работен плот Plasma и всички основни пакети за работа в настолна среда”.

По подразбиране, след инсталирането, става достъпно двойното зареждане , така че можете да се върнете към работа в macOS по всяко време.

За съжаление, значителна част от софтуерните и хардуерните компоненти не работят. “Черният списък” включва: DisplayPort, Thunderbolt, HDMI на MacBook, GPU ускорение, ускоряване на видео кодеци, AI енджин, режим за пестене на енергия CPU deep idle, режим на заспиване, камера и тъчбар.

Тези недостатъци са частично компенсирани от факта, че все пак е внедрена поддръжка за Wi-Fi, USB, NVMe, управление на захранването, клавиатура, Ethernet портове (на настолни компютри), информация за батерията и някои други функции.

Но ще трябва да се примирите с невъзможността за стартиране на Chromium, проблеми в Emacs, както и с неправилна работа на програми, които използват jemalloc и libunwind.

Коментар