Internet Explorer 11 изчезва през юни, напомни Microsoft

Браузърът Internet Explorer ще отпадне от Windows 10 след няколко месеца
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft за пореден път напомни на потребителите да прекратят използването на остарелия браузър Internet Explorer, чиято версия 11 ще престане да съществува в Windows 10 през юни 2022 г., отстъпвайки място на Edge. 

„Настолното приложение Internet Explorer 11 (IE11) ще прекрати работата си на 15 юни 2022 г. за определени версии на Windows 10. Това означава, че IE11 вече няма да се поддържа и по-нататъшните потребителски опити за достъп до него ще бъдат пренасочени към Microsoft Edge”, се казва в изявление на компанията.

Microsoft уточнява, че някои от уникалните функции на стария браузър ще бъдат достъпни в режима за съвместимост на Edge. Т.нар. IE Mode ще позволи на потребителите да работят с наследени сайтове и приложения чрез Edge, докато тези ресурси не бъдат актуализирани.

Още през август 2020 г. Microsoft обяви предстоящата “смърт” на Internet Explorer 11 в Windows 10 и започна постепенно да премахва поддръжката на браузъра в своите услуги. Година по-късно повечето приложения и услуги на Microsoft 365 спряха да работят в браузъра IE.

До октомври IE загуби поддръжка от интернет търсачката на Google, а през декември Microsoft направи собствената си лента с инструменти недостъпна в браузъра.

Браузърът Edge, който замени IE, вече намери своята аудитория: според StatCounter, неговият глобален дял е бил 9,6% през февруари, което е малко по-ниско от 9,77% на Safari. Chrome остава лидер с 64,89%.

Коментар