Огромно признание за български учен в Европа

Проф. Мартин Вечев от университета ETH Zurich в Швейцария е сред спечелилите престижната награда на Европейския съвет за научни изследвания
(снимка: личен архив)

Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в света – ETH Zurich, спечели финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за реализиране на свой проект.

Целта на проекта е създаване на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината.

В тазгодишната ERC надпревара участваха 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получиха индивидуални грантове за своите проекти.

Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа).

Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 година той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания.

Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich.

През 2009 г. проф. Вечев печели наградата „Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи.

Разработките от предишния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до създаване на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk – AI компания в Топ 50 на света.

Коментари по темата: „Огромно признание за български учен в Европа”

добавете коментар...

  1. Агента

    Не знам ама ако кремиковци и цска са успешни примери значи не ми се мисли за неуспешните!

  2. Anonymous

    Има и много други сериозни български учени – примерно проф. Ал. Томов, създал две важни фундаментални икономически теории – теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА, негови ученици и последователи ги прилагат в много области. Заслужава Нобелова награда по икономика за разработките си.

  3. Илия

    Честито на проф.Вечев,нека повече българи има в челните класации на Европейската наука!

Коментар