Евродепутат: ЕС да види ползите от AI, а не ограниченията

Европа иска да има водеща роля в изкуствения интелект, но набляга на регулациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Опитът на Европа да набележи базови правила за изкуствения интелект трябва да заложи на положителен подход, за да може ЕС се възползва от ползите от технологията, а не да я ограничава – това каза депутатът от Европейския парламент Свеня Хан във вторник.

Миналата година Европейската комисия предложи правила за изкуствения интелект в опит да поеме водеща роля в развитието на технологията, където лидери са Китай и Съединените щати. Преди да се приложат правилата обаче те ще трябва да бъдат обсъдени със страните и законодателите на ЕС.

Предложението на Комисията касае потенциалните проблеми при прилагането на AI за набиране на персонал, управление на критични инфраструктури, кредитен рейтинг, правоприлагане. В случаи на нарушения предвидените глоби са в размер на до 6% от световния оборот на компанията-нарушеител.

Очаква се потенциалното използване на приложения за разпознаване на лица да изправи властите на европейските страни, които искат да използват технологията за правоприлагане и сигурност, срещу недоволството на правозащитниците.

Хан e член на междупартийна парламентарна комисия, която във вторник прие доклад, който излага дългосрочна стратегия за изкуствен интелект за ЕС. В доклада се казва, че регулаторите трябва да се противопоставят на страховете от AI, като наблегнат на ролята на технологията в борбата с изменението на климата, насърчаването на иновативното здравеопазване, повишаването на конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб и укрепването на неговите демократични системи.

„Трябва да има общ положителен подход към изкуствения интелект”, каза тя пред Ройтерс, цитирайки тенденцията сред някои да се фокусират върху ограниченията и забраните, вместо да наблягат на ползите. „Целият регламент трябва да бъде благоприятен за иновациите. Той не трябва да включва други аспекти, например аспекти на GDPR”, каза Хан, имайки предвид правилата на ЕС за поверителност.

Коментари по темата: „Евродепутат: ЕС да види ползите от AI, а не ограниченията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Skynet :

    Отворeте нова бутилка олио – Веднъж се живее!

Коментар