Политика спъва новия център за данни на Meta в Нидерландия

Голям център за данни на Meta се натъкна на политически пречки в Нидерландия
(снимка: CC0 Public Domain)

Нидерландският Сенат прие предложение, което призовава правителството да „използва правомощията си” за временно блокиране на изграждането на гигантския център за данни на Meta в страната.

През декември град Зееволде, намиращ се на 50 км източно от Амстердам, одобри план за изграждане на най-голямото съоръжение от този вид в Нидерландия. Очаква се чрез него Facebook, Instagram и Whatsapp да обслужват потребителите в цяла Европа.

Съоръжението ще използва 1,38 гигаватчаса електроенергия и ще покрива 166 хектара земя. Очаква се то да се захранва изцяло със зелена енергия и да създаде 400 постоянни работни места.

Проектът срещна съпротива от активисти за опазване на околната среда, които не искат ограниченото предлагане на еко-енергия, генерирана в страната, да се използва от мултинационална компания. В резултат на това повечето партии в Сената подкрепиха предложението, в което правителството, водено от премиера Марк Рюте, беше помолено да замрази проекта, докато не бъде разработена национална политика за центровете за данни.

„Това е чисто политическо решение”, каза управляващият директор на Асоциацията на холандските центрове за данни Стийн Гроув в коментар пред Ройтерс. Той добави, че подобно решение е взето „до голяма степен защото става дума за Facebook”, която е недолюбвана като част от нарастващото недоволство срещу „Big Tech” като цяло.

Не само, че по-големите центрове за данни са по-ефективни и щадящи околната среда, каза Гроув, но те са и необходими за подобряване на европейската цифрова инфраструктура, която изостава от Северна Америка и Азия. Според представителя на асоциацията, Нидерландия няма как да има амбицията да бъде дигитален лидер, без да поддържа необходимата инфраструктура.

Коментар