Meta изгражда гигантски център за данни в Нидерландия

Нов център за данни ще осигури до 2000 работни места в Нидерландия
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta – компанията, известна преди като Facebook – потвърди, че стои зад предложението за изграждане на огромен център за данни в Зееволде, Нидерландия. По проект това трябва да е съоръжение с пет зали, което ще консумира 200 MW при окончателното си изграждане.

Проектът беше разкрит за първи път през февруари, но тогава Facebook се прикри като негов инициатор, припомня Data Center Dynamics. Ако получи всички необходими одобрения и разрешения, центърът за данни ще бъде разположен върху 166 хектара територия.

Обектът се очертава като най-големият по площ в Нидерландия по площ и потенциално най-големият по действително пространство в центъра за данни, ако всичките пет зали бъдат изградени. По план построяването трябва да е поетапно в продължение на осем години.

Изглежда, че проектът може би ще успее да заобиколи забраната за изграждане на нови центрове за данни в провинцията, в която се намира теренът – Флеволанд, в очакване на проучване за въздействието на големите центрове за данни върху местната общност.

Законът бе приет този юни. Meta обаче може да успее да продължи, защото започна работа по проекта преди приемането на ограниченост – още преди февруари. Корпорацията се ангажира да управлява центъра при използване на 100% възобновяема енергия. Тя очаква строежът да отвори 1000-1200 временни работни места, последвани от около 400 постоянни работни места.

Други региони на Нидерландия също въведоха мораториуми. Амстердам и Хаарлемермер си осигуриха едногодишна „почивка” от строежа на центрове за данни, като възобновиха този род дейност през 2020 г. – с множество ограничения, за да гарантират контролиран растеж.

След местното противодействие срещу центровете за данни в друга област на страната и Google отмени плановете си за разширяване на своите съоръжения. Microsot не остана незасегната. Проблемите с водата в Северна Нидерландия накараха някои фермери да се обединят, за да потърсят отмяна на разрешението за изграждане на още центрове за данни на редмънтската фирма.

Коментари по темата: „Meta изгражда гигантски център за данни в Нидерландия”

добавете коментар...

  1. op

    Целта е да Ви продават ток под формата за данни, но само на тези, които им играят по свирката(за тези които имат собствено мнение – ни ток, ни данни), абе… да умират!

  2. Ел. техник

    Автора прави ли разликата между Ват и МегаВат ?

Коментар