САЩ и Австралия ще водят съвместни е-разследвания

Е-разследвания ще помогнат на САЩ и Австралия да се борят по-ефективно с престъпниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати и Австралия сключиха споразумение за засилване на партньорството при обмен на дигитални данни относно предотвратяване на сериозна организирана престъпност, тероризъм, кибератаки за откуп (рансъмуер), саботаж на критична инфраструктура и сексуално насилие над деца.

Законът, известен като „CLOUD”, позволява на правоприлагащите органи да получават лесен трансграничен достъп до данни. „Подписването на споразумението за CLOUD ще даде възможност на правоприлагащите агенции на нашите две нации да споделят важна цифрова информация и данни помежду си при внимателно определени законови норми и гаранции”, каза Карън Андрюс, министър на вътрешните работи на Австралия, цитиран от ZDNet.

Чрез двустранното споразумение австралийските правоприлагащи агенции получават възможност да издават заповеди, принуждаващи американските доставчици на услуги да предоставят комуникационни данни за целите на борбата с тежката престъпност директно срещу базирани в САЩ компании и обратно.

Досега за тези цели можеше да се разчита само на механизми като споразумения за взаимна правна помощ за достъп до важни доказателства от други страни. Те обаче бяха сложни и отнемащи много време. Това е второто CLOUD споразумение, което влиза в сила, след като подобно беше подписано между Обединеното кралство и САЩ през 2019 г.

„Това споразумение проправя пътя за по-ефективни трансгранични трансфери на данни между САЩ и Австралия, така че нашите правителства по-ефективно да се противопоставят на тежката престъпност”, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Споразумението CLOUD идва след като през последните няколко месеца Австралия обяви различни инициативи за предотвратяване на престъпността. Само през декември Австралия създаде Консултативен съвет за онлайн безопасността на младежта, прие закони за кибератаките, започна работа по реформи в законодателството за електронно наблюдение и предложи закони за борба с тролинга.

Коментар