Децата копират дигиталните навици на родителите

Децата винаги наблюдават и копират това, което правят родителите им
(снимка: CC0 Public Domain)

Има пряка връзка между времето, което родителите и техните деца прекарват пред дигиталните устройства. 82% от възрастните и 70% от малчуганите прекарват ежедневно поне по три часа с джаджи в ръка и децата вероятно копират времето, което родителите им прекарват в използване на устройства, сочи ново проучване на Kaspersky.

Децата винаги наблюдават и копират това, което правят родителите им – това важи и за дигиталните им навици. Ако децата виждат, че родителите им постоянно използват устройствата си, те ще считат подобно поведение за норма и също ще прекарват много време онлайн.

Въпреки че понякога може да е трудно да бъдеш модел за подражание, родителите трябва да осъзнават влиянието на своите действия върху поведението на децата си и да се опитват да дават пример, когато става въпрос за правила, свързани с времето, прекарано пред екрана, съветват авторите на доклада.

По-голямата част от децата и възрастните – 48%, използват устройствата си по едно и също време през деня – в продължение на 3-5 часа. Освен това по-голямата част от родителите са убедени, че както те (62%), така и децата им (58%) прекарват доста време онлайн.

Резултатите също показват, че децата активно адаптират начина, по който използват устройствата, въз основа на начина, по който ги използват техните родители. Например, когато 80% от родителите прекарват по-малко от 2 часа на ден пред устройства, техните деца правят същото. Ако възрастните използват своите устройства повече от 2 часа на ден, децата е също толкова вероятно да направят същото, като едва 19% от случаите показват, че децата, които имат такъв пример пред себе си, прекарват по-малко от 2 часа на ден пред дигиталните устройства.

Децата, чиито родители редовно използват устройства, прекарват повече време пред екрана в различни цифрови навици. Например децата, чиито родители често използват джаджи, прекарват допълнително 39 минути онлайн по време на хранене. Междувременно писането на текстови съобщения, докато водят разговори, добавя на децата средно 41 минути екранно време, а споделянето на снимки в социалните мрежи добавя още 31 минути на ден – време, което наистина се натрупва.

„Децата имат много по-голяма полза от осезаемото взаимодействие с реалния свят, отколкото от потреблението на цифрова информация. Децата на възраст под 12 години, например, все още трябва да извървят дълъг път, преди способността им за абстракция да бъде сравнима с тази на възрастните. Те първо трябва да се научат да усещат, чуват, виждат, миришат и вкусват света” коментира резултатите от изследването Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

За да помогнат на децата си да използват устройствата по сигурен начин, родителите следва да:

  • прекарват повече време в общуване с децата относно мерките за онлайн безопасност;
  • обмислят изтегляне на приложения за родителски контрол и обсъдят тази тема с детето си;
  • помолят детето си да не одобрява само никакви настройки за поверителност.

Коментари по темата: „Децата копират дигиталните навици на родителите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Много навици копират децата, но най-кофти навика на родителите пушещи в стаята, по мои наблюдения произвежда бъдещи пушачи в над 80% от случаите.

Коментар