Топ технологични тенденции за 2022: Уеб 3.0, крипто…

Блокчейн технологията ще промени начина, по който работи глобалната мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

2021 беше година, в която свикнахме с термини като хибридна работа и метапространство. А какво ни очаква през 2022 г. в света на технологиите? Ето селекция от прогнози как технологиите могат да променят живота през следващата година:

Вегетарианско месо без месо

Някога в училище ни учеха, че това се нарича оксиморон, но ето, че оксиморонът е на път да се случи. Продуктите на растителна основа, имитиращи месни храни, стават все по-многобройни. Все повече се доближават до текстурата и вкуса на говеждо или свинско.

Тъй като продуктите се подобряват и цените намаляват, търсенето се засилва заради загрижеността за околната среда. Твърди се, че отглеждането на животни за храна е отговорно за 14,5 процента от емисиите на парникови газове, генерирани от човешкия вид, според данните на ООН.

„2022 г. ще бъде годината на храната, приготвена от растителни протеини”, казва Дейвид Бчири, президент на американската консултантска фирма Fabernovel, цитиран от TechXplore. „Продуктите са зрели и добри. Те ще станат масови”.

А после? После… Глобалният пазар на растително месо се очаква да възлезе на 35 милиарда долара през 2027 г., според доклад на Research and Markets.

Уеб 3.0 и криптовалути

Първата фаза на интернет беше създаването на уебстраници, а после дойдоха и уебсайтовете. Това развитие „роди” многомилионни компании като Yahoo, eBay или Amazon.

Следващата итерация беше Уеб 2.0, дефинирана от социалните медии и съдържанието, генерирано от потребителите. Изгряха звездите на Facebook и YouTube, Twitter и Reddit.

Тези платформи „получават парите и ги контролират, те ви допускат до своите платформи”, обобщава Бенедикт Евънс, независим анализатор, специализиран в мониторинг на тенденциите в Силициевата долина.

И така, идва ли Уеб 3.0? В тази итерация „потребителите, създателите и разработчиците ще имат дялове и гласове”. Тоест в този сценарий глобалната мрежа ще работи до голяма степен на принципа на кооперативите, смята Евънс.

Революционната стъпка може да стане възможна благодарение на блокчейн технологията, при която компютърните програми работят в мрежи от хиляди или милиони компютри.

„Говорим много за децентрализирано финансиране, но мисля, че през 2022 г. ще видим повече локализирани случаи на използване, които ще навлязат в ежедневието”, казва Бчири от консултантската фирма Fabernovel.

Рансъмуер навсякъде

Рансъмуер нападенията достигнаха рекордни нива през 2021 г., както и изтичанията на данни. Изглежда вероятно тази тенденция да се пренесе и през следващата година.

При този вид киберизнудвания хакерите проникват в компютъра или мрежата на жертвата, за да криптират данните му, след което изискват откуп. Обикновено той е плащан чрез криптовалута срещу обещанието хакерите да декриптират данните. Последното се случва, но само понякога.

Компанията за киберсигурност SonicWall написа в края на октомври: „При 495 милиона рансъмуер атаки, регистрирани от компанията през тази година до момента, 2021 г. се очертава като най-скъпата и опасна година в историята [на дигиталния свят]”.

„Когато мисля за 2022 г., нещото, което е на първо място за мен и за моите колеги, продължава да е рансъмуерът. Просто е твърде доходоносно”, пише Сандра Джойс, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на глобалното разузнаване във фирмата за киберсигурност Mandiant.

Много регулации за големите ИТ фирми

Трудно е да се каже дали 2022 г. е годината, в която Big Tech ще бъдат озаптени чрез нови правила, но поредица от регулаторни и правни мерки, започнати през 2021 г., обещава да им създаде доста регулаторни главоболия, а и да провокира големи битки. С най-голяма сигурност можем да очакваме различни антитръстови регулации и решения на почти всички места по света.

Със сигурност някаква правна промяна ще се случи като последствие от разкритията относно незаинтересоваността на Facebook за вредата, която нейните сайтове крият за децата и юношите.

От друга страна, масовото втурване на големите ИТ компании към „метапространството” неминуемо ще породи поне някакви предложения за регулиране на тази нова, непозната и бързо наближаваща технологична промяна.

Опитите на големите технологични компании да си осигуряват предимство пред конкурентите и да „издояват” своите партньори също ще трябва да получат „отговор” от страна на регулаторите. В това отношение е редно да очакваме новини от законотворците и в САЩ, и в ЕС.

Коментар