ИТ общността се гордее с министъра на е-управлението

Министърът на е-управлението Божидар Божанов се радва на висок рейтинг в ИТ общността
(снимка: Facebook / Божидар Божанов)

Изглежда, че общността на технологичните специалисти изпитва гордост от назначаването на виден ИТ специалист за министър на електронното управление в новото българско правителство. За това свидетелстват публикации в социалните мрежи, които разкриват бляскавата репутация на министъра в света на високите технологии.

Божидар Божанов е на 40-та позиция по показателя „репутация за всички времена” в Stack Overflow, споделиха във Facebook известни ИТ експерти у нас. Stack Overflow е сайт за дискусии между софтуерни специалисти – професионалисти и любители. Основното му предназначение е да се задават въпроси и да им се отговаря, тоест всеки може да потърси помощ от колеги по сложни и трудноразрешими въпроси. Полезността на отговорите кореспондира с оценки, които участниците дават един на друг.

Високото класиране на Божанов означава, че неговите отговори, препоръки и съвети са били оценени като полезни от огромен брой софтуеристи от цял свят.

Коментарите в социалните мрежи са придружени от възторжени реплики и виртуални аплодисменти. Някои си пожелават на всеки министерски пост да има човек, който разбира от работата си толкова добре, колкото Божанов – и изглежда е с нагласата да помага за търсене на решения на всякакви ситуации.

Задоволството от назначаването на ИТ специалист от подобен ранг за министър обаче надали ще потуши недоволството на ИТ бранша заради намеренията на новата власт да повиши максималния осигурителен доход. Този ход обещава да засегне най-силно именно ИТ бизнеса у нас.