Осем причини парите в брой да останат

Ограниченията на плащанията в брой не влияят на черната икономика, смята общественик
(снимка: CC0 Public Domain)

Плащането в брой трябва да остане като възможност и то навсякъде, категорично заяви в профила си в социалната мрежа Facebook Иван Калчев – „Глиги”, едно от най-активните „зелени” политически лица в обществения живот през последните години.

Според него, кешът не бива да се загърбва в никакъв случай, въпреки усилията за дигитализация. Иван Калчев изрежда серия от аргументи за това:

1. Никоя дигитална система не е 100% сигурна, нито като софтуер, нито като хардуер. Ако сме се отказали от плащането в брой оставаме без възможност да си купим дори един хляб при спиране на тока, хакерска атака или слънчево изригване.

2. Кешът дава свобода от политиките на централните банки и правителствата. Отрицателната лихва, практически данък върху спестяванията, преди години ни изглеждаше като болна халюцинация на ултра-комунисти, а днес е световна норма.

3. Ограниченията на плащанията в брой не влияят по никакъв начин на черната икономика и едва много слабо на сивата.

4. Възможността да разполагаш с парите си свободно и анонимно е защита срещу авторитарни мерки и административен произвол, както и буфер при финансови и банкови кризи. Тоталитарният режим винаги е на едни избори разстояние…

5. Получаването на заплащане в брой е от най-голямо значение за работещите бедни, за продажби на собствена земеделска продукция, за едва кретащи заведения.

6. Таванът за плащане в брой не спира прането на пари.

7. Кешовите ограничения не спират корупцията – отдавна вместо пари в пликове се плащат коли, мебели или ремонти, прехвърлят се имоти, или съвсем законно се отчитат консултантски разходи за милиони.

8. Единствено банковото лоби отчита безспорни печалби при ограничаването на плащанията в брой, заключава Калчев.

Коментари по темата: „Осем причини парите в брой да останат”

добавете коментар...

  1. ха

    Изключително непълен анализ. Електронните престъпления са изключително удобни и бързи, за разлика от тези в брой. Електронно за 2 наносекунди може да отнесем милиони на Каймановите острови, докато доста физически и времеви усилия са ти нужни, за да изнесеш чувалите с пари от банките. Електронният портфейл е напълно податлив на недоказуемо и не контролирано източване – банките спокойно могат да го правят, без след това да можеш да оспориш действията им по какъвто и да е начин. Вероятно съм пропуснал и други аргументи…

  2. :o)

    Да абсолютно верни 8 точки.
    Само че не се обсъждат публично, нито се поставят на банките в някаква дискусия,
    а просто някой е казал истината във фейсбук профила си.
    Глас в пустиня.

  3. 112

    Пари в брой винаги трябва да имаш в портфейла за резерва, пък като искаш плащай по електронен път.

  4. Чукча

    1. Никоя дигитална система не е 100% сигурна. Никоя валута не е 100% сигурна. Само бурканите с лютеница са. А дЪ ви видя какво шЪ праИте като настане война или метеорит затраши да унищожи земята и няма какво да ядете?

  5. Иван

    Като си тъп не се обаждай.

  6. о

    още с първата точка тотално погрешни доводи

Коментар