Boeing ще строи самолет в метапространството

Авиогигантът Boeing ще проектира следващия си самолет във виртуалното пространство
(снимка: CC0 Public Domain)

Няма да ни е нужен самолет, за да пътуваме в метапространството, но на авио-производителите може да им е нужно метапространство, за да изграждат големите лайнери, с които пътуваме.

Boeing смята да направи точно това: да използва мета-технологията за строеж на самолети. Визията на компанията е за триизмерни и всепоглъщащи 3D инженерни проекти, осъществявани от роботи, които говорят помежду си, докато механиците от различни краища на света наблюдават моделите чрез очила за метапространство.

Амбицията на Boeing е за обединяване на мащабните операции по проектиране, производство и обслужване в една цифрова екосистема – само за две години, разказва за проекта Channel News Asia.

Критиците казват, че Boeing доста пъти е давала подобни смели обещания за цифрова революция в производството – но със смесени резултати. Според запознати, всеобхватните цели за подобряване на качеството и безопасността налагат промяната – защото през последните години стана наложително да се вдигне „летвата” при самолетостроенето.

Производителят на самолети навлиза в 2022 г., борейки се за възстановяване на своя имидж след кризата със 737 MAX. Затова програмата за производство чрез средствата на метапространството е от огромно значение. И залогът е голям – около 15 милиарда долара.

„Става дума за укрепване на инженерството”, казва главният инженер на Boeing Грег Хислоп пред Ройтерс в първото си интервю от близо две години. „Говорим за промяна на начина, по който работим в цялата компания”.

От друга страна, след години на ожесточена пазарна конкуренция сега се отваря нов фронт в съперничеството между Boeing и европейския производител Airbus. Главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори неотдава обеща да „измисли нови производствени системи и да използва силата на данните”, за да оптимизира индустриалната система на производителя.

Едновременната рязка дигитализация на двата самолетни гиганта е емблематична за дигиталната революция, случваща се в световен мащаб. Но как метапространството би могло да донесе полза в авиацията?

Свещеният граал за авиокомпаниите е следващият нов самолет да е проектиран и изграден с помощта на виртуални триизмерни „цифрови близнаци” – дигитални реплики на самолета и производствената система, които могат да изпълняват реалистични симулации.

Решението изглежда обещаващо, защото се смята, че около 70% от проблемите с качеството на един самолет произтичат от проектирането. Boeing вярва, че инструменти като метапространството ще бъдат от ключово значение за извеждането на нов самолет на пазара само за четири или пет години.

„Ще получим скорост, ще получим подобрено качество, по-добра комуникация и по-добра отзивчивост, когато възникнат проблеми”, казва Хислоп. Когато всичко това е налице, „и финансовите резултати ще последват”.

Коментари по темата: „Boeing ще строи самолет в метапространството”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тия съвсем изперкаха.

Коментар