Николай Събев обеща високоефективен транспорт

„Ще развиваме транспорта като високоефективна система, която включва всички видове превози”, каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща в Русе
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

България ще има все по-добри и бързи транспортни връзки, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на обществено обсъждане за възстановяването на полетите от летище Русе и оптимизиране на преминаването през Дунав мост.

„Ще развиваме транспорта като високоефективна система, която включва всички видове превози”, каза Събев. „Трябва да разглеждаме летищата, авто- и жп гарите като транспортни центрове, в които потребителят не губи време, а от едно място ползва различни видове транспорт и дори може да пътува с един билет”.

Вчера той е провел координационна среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. „Започнахме обсъждане на транспортната карта на страната и ускоряване на инфраструктурни проекти”, обясни министърът.

Вече се работи по идеята за възстановяване на летище Русе, има превозвач с интерес да бъде ползвател, както и добри експерти във въздухоплаването, съобщи Събев. Част от участниците в общественото обсъждане пристигнаха за форума в Русе със специален демонстрационен полет от София.

С малко инвестиции Летище Русе може да стане напълно функционално за обществено ползване
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Летище Русе към момента е летателна площадка и с малко инвестиции може да стане напълно функционално за обществено ползване. Аеропортът може от април да започне да оперира, ако от страна на държавата и общината бъдат направени инвестиции. Летището ще работи денем при добра видимост за регионална вътрешни полети, стана ясно на срещата.

„Река Дунав също е приоритет в коалиционното споразумение. Ще положим всички усилия плавателният път да бъде използван 365 дни. Ще започнат и категорични действия по удълбочаване”, посочи Събев. Междувременно министърът съобщи, че смята да махне служебните коли на всички ръководители на БДЖ. Те ще ползват само обществен жп транспорт.

Коментари по темата: „Николай Събев обеща високоефективен транспорт”

добавете коментар...

  1. Специалист

    Ако той няма бизнес логика, който разбира от транспорт и транспортни системи. То тогава кой!

  2. Българин

    На концептуално ниво е лесно да хвърляш идеи. А има ли бизнес логика във всичко това или ще се купят едни влакове и инфраструктура, които няма да се ползват.

  3. бравос

    бравос

Коментар