Открити са дефектни части в над 300 самолета Boeing 737

Самолети Boeing 737 NG и 737 MAX по целия свят имат дефектни части, установи разследване на авиокомпанията и FAA (снимка: CCO Public Domain)

Производителят на авиационна техника Boeing Corp. обяви миналата неделя, че в редица негови самолети от серията Boeing 737, вкл. модела 737 MAX, са открити дефектни части, предаде CNN Business.

Boeing е информирал Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), че ламелите на някои самолети Boeing 737 NG и Boeing 737 MAX „може да не са произведени правилно и не отговарят на всички приложими регулаторни изисквания по отношение на здравина и дълготрайност”.

По време на разследването, проведено от Boeing съвместно със Службата за сертифициране на FAA (CMO), са идентифицирани 148 дефектни части, произведени от доставчици на Boeing.

Корпорацията знае серийните номера на самолетите Boeing 737 NG и 737 MAX, в които могат да са инсталирани дефектни части. Според уебсайта на FAA, дефектните части се използват в 133 самолета Boeing 737 NG и в 179 модела Boeing 737 MAX по целия свят.

FAA ще издаде директива за летателна годност, съгласно която на авиокомпаниите ще бъдат дадени 10 дни за отстраняване на дефектите. FAA също така е уведомила международните организации за гражданска авиация за установените недостатъци и необходимите действия.

Коментар