Създателите на първия в света хамбургер от изкуствено месо обещават да намалят драстично цената на своя продукт, като същевременно го направят по-вкусен.
Изследователите от университета в Маастрихт, Холандия, вярват, че цената на един килограм изкуствено месо може да падне от сегашните 300 000 долара до само 65 долара, предаде phys.org.
Преди две години същият екип от учени успя да отгледа ин витро говежда мускулна тъкан, използвайки стволови клетки. За три месеца израснаха 20 хиляди мускулни влакна, които след това бяха използвани за приготвяне на хамбургер с тегло 140 грама и цена от порядъка на 250 хиляди евро.
Дегустаторите на изкуствения хамбургер обаче го оцениха като суховат и постен. За да подобрят своя продукт, учените използваха нови стволови клетки, произвеждащи мазнина, и изкуственото месо сега е по-вкусно.
Двама младежи обираха възрастна дама. – Боже, възмути се случайният свидетел Х – това преди можеше да го стори и сам човек.
У. Алан