Китай може да погълне Micron за $23 млрд.

Китай консумира една трета от чиповете в света, но произвежда само 12% от тях

Китай консумира една трета от чиповете в света, но произвежда само 12% от тях

Китай е на път да се сдобие с втория по големина американски производител на чипове. Инвестиционната компания Tsinghua Unigroup има готовност да даде 23 млрд. долара за Micron Technology, съобщи eetimes.com.

Ако сделката стане факт, това ще бъде голям стратегически успех за Китай на пазара за чипове. Micron отстъпва само на Intel в САЩ и през миналата година достигна приходи от 16,8 млрд. долара.

Китай консумира една трета от световния пазар на чипове, но произвежда само 12% от тях. Поглъщането на Micron би позволило на страната сама да задоволява немалка част от нуждите си. Предполага се, че одобрението на подобна сделка ще зависи преди всичко от политическите фактори в САЩ.

Миналата година китайското правителство обяви план за инвестиции в размер на $20 млрд. за развитие на собствена полупроводникова индустрия. Те обаче може да нараснат до $100 млрд., като се отчете приносът на регионалните власти и местната промишленост.

Според анализаторите на пазара, моментът сега е подходящ за придобиване на Micron, тъй като от началото на годината акциите на компанията поевтиняха от $35 до $17, въпреки ръста в цените на чиповете. Шансовете за сделка обаче се оценяват на по-малко от 50%.

Коментар