Microsoft призна основна своя грешка

Microsoft погрешно е вярвала, че компютрите ще запазят централната си роля, заяви Сатя Надела

Microsoft погрешно е вярвала, че компютрите ще запазят централната си роля, заяви Сатя Надела

„Една от големите грешки, които допуснахме в миналото, е нашата увереност, че компютрите завинаги ще останат в центъра на всичко”, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, признавайки, че днес най-много всъщност са смартфоните.

Това е основната причина за неуспешния опит на Microsoft да стане един от лидерите на пазара за смартфони, пише ZDNet. По думите на Надела, Microsoft трябва да търси нови сегменти, които могат да променят ситуацията на пазара.

Сатя Наделя наблегна на иновациите в Windows от рода на функцията Continuum, която позволява мобилните устройства под управление на Windows 10 да се превърнат в пълноценни компютри чрез свързване на клавиатура, мишка и друга периферия.

„Не искам да създаваме поредния апарат със заимствана операционна система”, уточни Надела, подчертавайки, че той самият ползва смартфон Lumia 830 с Windows Phone.

Наскоро Microsoft реши да съкрати щата на мобилното си подразделение, но това не означава, че компанията планира да напусне пазара на смартфони. По думите на Сатя Надела, Microsoft ще се съсредоточи в три основни сегмента – достъпни смартфони, флагмани и корпоративни устройства.

Ръководството на компанията вярва, че новата стратегия ще й позволи да изгради силна, пълноценна екосистема с разнообразни устройства, притежаващи уникални възможности. Намаляването на асортимента може да е само от полза за компанията, тъй като продуктите ще се различават съществено един от друг, заключи шефът на Microsoft.

Коментар