Светлина в тунела: ще има лечение за Covid-19

Кръвта на пациенти, преболедували Covid-19, може да се окаже безценна в лечението
(снимка: CC0 Public Domain)

Светлата седмица след Великден носи ярка светлина на хоризонта: чумата на 21-ви век – епидемията от коронавирус – има всички изгледи да се окаже лечима. Биомедицинските технологии са на фокус днес. Терапиите посредством кръвна плазма и стволови клетки обещават да помогнат на човечеството да пребори пандемията ефективно. А информационните технологии, надяваме се, ще помогнат добрата новина да стигне до повече хора.

Кръвна плазма

Кръвната плазма – „извлек” от кръвта на хора, преболедували и преборили коронавируса – може да помогне за лечението на страдащите тежко от заразата. Кръвната плазма се добива от кръвта на пациенти, преболедували Covid-19 и оздравели. Плазмата се прелива на болни в остра фаза на заболяването – такива, които са силно засегнати и в риск от смърт. Тъй като съдържа „концентрат” от антитела срещу коронавируса, кръвната плазма помага на организма да се пребори със заразата.

Плазмата, пълна с антитела след прекарване на дадено заболяване, вече се е доказала като ефективна в проучвания за лечение на остри инфекциозни заболявания, включително Ебола и Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също бе причинен от вид коронавирус. Предаваните чрез плазмата антитела спасяват пациенти в най-острата фаза от боледуването от Covid-19, според медиците.

САЩ и Китай вече започнаха изпитания на техниката за лечение, като Китай експериментира първи и съобщи за ефективността на метода още в края на март. Франция започна изпитания на процедури с кръвна плазма от 7 април. Очаква се резултатите да излязат налице всеки момент – нужни са 2 до 3 седмици, за да се потвърди (или отрече) ефективността на метода.

Турция вече се похвали с пациент, излекуван чрез преливане на кръвна плазма. 56-годишен болен от източната провинция Малатая е бил в критично състояние – на апаратно дишане. След преливането на кръвна плазма неговият тест за коронавирус е излязъл отрицателен, според лекуващия лекар – д-р Ахмет Кизилай. Пациентът, един от най-тежките случаи на коронавирус в Турция, е започнал възстановяване 72 часа след преливането и вече не е на апаратна вентилация. Все още е под лекарско наблюдение.

Лекарите в Турция призоваха всички, които са преболедували Covid-19, да дарят кръв за лечението на тежките случаи в страната, защото наличната плазма в Университетската болница Инону е достатъчна за лечението на едва още трима пациенти.

Сърбия се готви директно да започне лечение на пациенти с кръвна плазма. Това ще стане след няколко дена – по план програмата трябва да започне 21 дена след първия случай на напълно излекуван пациент в страната, според премиера на републиката Ана Брнабич.

Русия също прилага директно лечението с кръвна плазма – още от 9 април. Тогава Москва съобщи, че кръвна плазма, добита от 11 оздравели пациенти, е прелята на седмина болни, които са в тежко състояние. Лечението с подобна плазма е одобрено от клиничната комисия на местния специален щаб за борба с епидемията. Министерството на здравеопазването дори актуализира списъка с лекарства за лечение на коронавируса.

Египет е най-новият участник в процедурите по лечение на Covid-19 с кръвна плазма. Кайро съобщи за старта на лечението на 20 април.

Стволови клетки

Лечението със стволови клетки е друг източник на надежда за установяването на траен и сигурен начин за лечение на тежките случаи на Covid-19. На 12 април израелската фармацевтична фирма Pluristem съобщи за връщането към живот на „умиращ” пациент, поразен от коронавируса – спасен чрез терапия със стволови клетки.

Клетките се добиват от плацента и помагат на организма да си възстанови увредените тъкани. Ранните тестове показват още, че лекарството може да се използва и за превенция.

Разбира се, данните от един пациент не са достатъчно доказателство, че лекът работи. Клиничните изпитания обаче потвърждават, че 7 от 7 пациенти в критично състояние с „органна недостатъчност”, на които е експериментиран методът, са преборили вируса и вече се възстановяват.

САЩ също вече провежда експериментална терапия с човешки стволови клетки при пациенти с коронавирус. Опитите на ранен етап са дело на биотехнологичната компания Cellularity от Ню Джърси, която от години изследва възможностите на свтволовите клетки в борбата с рака. В случая стволовите клетки се извличат от плацента. Първите изпитания обхващат 86 пациенти.

Китай, която първа преживя бума на коронавируса, също дава положителни индикации за приложението на стволовите клетки в лечението на COVID-19. Венозното вливане на мезенхимни (т.е. от пъпна връв – б.р.) стволови клетки е сигурен и ефективен подход за лечение на пациенти с пневмония от COVID-19, включително и при много възрастни пациенти с много остра пневмония, казва д-р Кунлин Джин, ръководител на проучванията, който е работил съвместно с колеги от САЩ.

Опитът му включва 7 пациенти, при които са приложени стволови клетки, и 3 с плацебо лекарство. Седемте са преодолели инфекцията, освободени са от болница в рамките на 14 дена и вече са добре. От тримата, лекувани с плацебо, един е починал, един се е влошил и един е развил тежка пневмония.

Иран също провежда изпитания на лечение със стволови клетки за Covid-19. Изследователският институт „Ройан” работи от години по различни терапии със стволови клетки и, макар да не дава подробности за своите изпитания, пише, че в своята практика за лечение със стволови клетки „огромен процент от пациентите се възстановяват и завръщат към нормалния си живот в своите семейства”.

Как работи механизмът? „След интравенозната трансплантация на мезенхимни свтолови клетки в белия дроб се натрупва значителна популация от клетки, която заедно с имуномодулиращия ефект може да защити алвеоларните епителни клетки, да възстанови белодробната микросреда, да предотврати белодробната фиброза и да излекува белодробната дисфункция”, пише в документ, публикуван от специализираното научно издание PubMed Central с данни от Националния център за биомедицинска информация от 13 април 2020 г.

Съществен фактор е това, че лекарство на база стволови клетки, добивани от плацента или пъпна връв, може да се добива в големи количества, казват израелските специалисти. Това е „ключово предимство в борбата с глобална пандемия”. Като свое предимство те посочват факта, че имат бърз и лесен достъп до финансиране за подобни разработки – нещо, което тежките бюрократични машини на САЩ и ЕС не позволяват.

Изследвания

Португалия пък реши да създаде Биобанка с цел изследване и изучаване на болестта COVID-19. Институтът по молекулярна медицина „Joao Lobo Antunes” ще трупа биологични проби от пациенти на COVID-19 в страната, за да създаде база данни, която ще даде възможност на експертите да разберат защо хората реагират толкова различно на новия коронавирус.

Съществуват различни хипотези защо някои прекарват инфекцията „на крак” и дори не разбират, че са вирусоносители, а други стигат до интензивното отделение и тежки медицински процедури. Допуска се, че значение има кръвната група, а според други теории – определени фактори в имунитета играят роля.

„Започнахме събиране на проби, защото смятаме, че има голям интерес да характеризираме имунния отговор на различните пациенти към инфекцията COVID-19”, каза Серхио Диас, съдиректор на биобанката, пред агенция Синхуа. „Това, което възнамеряваме да направим, е да създадем хранилище от проби от пациенти с COVID-19, придружени от съответната клинична информация, която по-късно може да бъде използвана за проучвания за имунологичната характеристика на отговора към COVID-19”.

Събират се кръвни проби от четири групи пациенти: 1. хоспитализирани и излекувани; 2. приети в интензивно отделение със сложна клинична картина; 3. излекувани от болестта с почти никакви симптоми; 4. лекари, които са имали контакт с пациенти, дали положителни тестове за вируса.

„Ние знаем толкова малко за този вирус и как той взаимодейства със своя човешки гостоприемник. Следователно достъпът до клинични проби е изключително научен и клиничен”, казва Диас. Пробите в банката ще бъдат на разположение на цялата международна научна общност.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Светлина в тунела: ще има лечение за Covid-19”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ох, не знаех, че съм попаднал на експерт по имунитети и кръвна плазма !

  2. За Фофу

    Ти въобще знаеш ли какво съдържа тази кръвна плазма и какво означава имунитет?

  3. Фофу

    Ох и тук пророци дето им пеят птички и нещо са недочули за имунитет. Ако имаше имунитет срещу вируса нямаше всяка година да има епидемии.

    А иначе мноУ мразим като ми заговорят в бъдеще време и то неопределено.

  4. Ами сега

    Нали НЕ СЕ ЗНАЕЛО, дали се ПРИДОБИВА ИМУНИТЕТ?!

Коментар