Китайски астронавти ще управляват техниката с мисъл

Китайски учени съобщиха за пробив м управлението на техника със силата на мисълта
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени са разработили технология за управление на роботизирано оборудване чрез разпознаване на мозъчната дейност. Управлението със силата на мисълта има впечатляваща точност и е достъпно дори без специално обучение.

Новата технология ще бъде внедрена в бъдеща китайска орбитална станция и ще позволи на астронавтите да управляват огромна роботизирана ръка със силата на мисълта, съобщи South China Morning Post.

Подробностите за извършения експеримент остават секретни. Все пак става въпрос за симулация, а не за управление на реални механизми. От симулацията до реалната технология обаче има само една стъпка и скоро тя ще бъде направена.

По време на експеримента 35 доброволци е трябвало да контролират роботизирана ръка с мисълта си. 11 от участниците веднага се справят със задачата. 27 от тестерите изобщо не са имали опит в работата с подобни устройства, но след кратко обучение също са били в състояние да управляват механизма с най-висока точност.

Средната точност на операциите е достигнала безпрецедентните 99,07%. Във всички предишни експерименти от този вид точността на изпълнение на командите варира от 40% до 80%. Хората без опит постигат по-малка точност, но също на много високо ниво – 98,9%.

Китайските изследователи достигат висок резултат благодарение на добре обмислена система за засилване на мозъчната дейност в правилната посока.

„В бъдещо изследване на космоса хората и машините ще работят заедно”, отбелязва държавната информационна агенция Синхуа. „Човек вече няма да има нужда да използва клавиатура, мишка или дори джойстик, той ще може да използва [за управление] мозъка и очите си”.

Коментари по темата: „Китайски астронавти ще управляват техниката с мисъл”

добавете коментар...

  1. ..

    После ще има “ние каква я мислехме, тя каква стана …”

  2. Blackthorn

    Бъдете сигурни, че управлението ще работи и в обратна посока!

  3. Баба Им

    Който мисли зло не пее.

Коментар