Политици манипулират Wikipedia

Шведски политици бяха уличени във внасяне на съмнителни поправки в онлайн енциклопедията Wikipedia.

Разследване на журналисти от телевизионната програма Aschberg показва, че от компютри на парламента са въведени обидни квалификации за известни личности, съобщи thelocal.se.

Така например, стилът на футболната звезда Златан Ибрахимович е определен като дързък и високомерен. По-късно същият автор добавил в статията подмятания за криминално минало на футболиста.

Парламентарният редактор на Wikipedia е опетнил също името на известен хокеист, като го нарекъл “любител” и освен това го обвинил в изнасилване. Разследването подозира също, че същият политик е приписал комунистически възгледи на актьора Джордж Клуни. Известна шведска актриса пък е обвинена във феминизъм от редактора с парламентарен IP.

Освен това журналистите от Aschberg са установили, че от компютрите на различни политически движения са внасяни подозрителни изменения в статии на Wikipedia за политика.

В частност, потребител от офиса на Християндемократическата партия е премахнал от Wikipedia информация за членство на своя колежка в църквата “Слово на живота”.

Журналистите разкриват общо 55 съмнителни поправки, внесени в енциклопедията от IP адреси на шведския парламент и офисите на различни партии. Повечето промени са извършени в работно време.

Коментари по темата: „Политици манипулират Wikipedia”

добавете коментар...

  1. Димитър Панайотов

    Наистина би помогнало, ако давахте точни линкове към историята на съответните статии в Уикипедия. Аз потърсих 10-ина минути из историята на статиите за Джордж Клуни и Златан Ибрахимович, но никъде не успях да намеря communism или crime.

    Бъдете достоверна медия и давайте доказателства.

Коментар