Балканските страни ще обменят практиканти с Германия












Представители на камари, съюзи, професионални училища и учебни центрове от десет страни в Югоизточна Европа ще конкретизират намеренията си да въведат активен обмен на практиканти между балканските страни и с Германия.

Срещата ще се състои в края на септемри в град Кобленц, Германия, съобщиха от Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Начинанието е продължение на провелите се вече две работни срещи в България и в Сърбия, на които представителите на заинтересованите организации и институции, както и ученици и чираци от балканския регион декларираха желание да си сътрудничат в областта на професионалното обучение и по-точно в неговата практическа част.

След като бе уточнено, че практиката в реални производствени условия е слаба страна във всички страни от региона, се пристъпи към създаване на модел на обмен на практиканти в работещи предприятия с помощта на Занаятчийска камара Кобленц, която е представител на немския опит в дуалното обучение.

Срещата в Кобленец се провежда в рамките на сътрудничеството между Германия и балканските страни, обединени в сдружението Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие. Бюрото се финансира по проект за икономическо сътрудничество между германската провинция Райнланд-Пфалц и Югоизточна Европа.

На срещата ще бъдат обсъдени практически въпроси по обмена на практиканти, ще бъдат уточнени рамковите условия, образци на необходимата кореспонденция, както и финансовите въпроси по осъществяване на идеята. Ще бъде приет и план за действие в периода 2009–2010 година.

В работната група за осъществяване на проекта са включени представители на Албания, България, Сърбия, Молдова, Македония и Черна гора, като към инициативата проявяват интерес още Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово. 

Коментар