ЕС затяга контрола над финансовите услуги

С предложения за нови закони ЕС изпраща ясно послание за по-строг контрол на сектора на финансовите услуги преди срещата на върха на Г-20 тази седмица.

Проектозаконите се появяват една година след фалита на американската инвестиционна банка „Лемън брадърс“ – събитие, което разтърси световните пазари. В рамките на ЕС ситуацията бе усложнена поради липсата на стандартизиран подход към финансовото регулиране, съобщи Европейската комисия.

В момента по-голямата част от надзора се извършва на национално ниво, като правителствата в ЕС контролират банките в своите държави, въпреки че вътрешният пазар съществува от повече от десетилетие и много финансови институции осъществяват дейност и извън пределите на своята страна.

Законите предвиждат създаване на Европейска система за финансов надзор, която да осигури съгласуван контрол върху финансовите институции, опериращи в две или повече страни от ЕС.

В рамките на системата нови европейски органи в областта на банковата и застрахователната дейност, търговията с ценни книжа и професионалните пенсии ще наблюдават и координират работата на националните надзорни органи.

Тези европейски надзорни органи ще имат последната дума по спорове между национални надзорни органи и ще могат да налагат изпълнението на определени мерки при извънредни ситуации. Например, органът, отговарящ за ценните книжа, ще осъществява пряк надзор върху агенциите за кредитен рейтинг – частни компании, които би трябвало да предупреждават инвеститорите за рискови активи.

Предвижда се и създаване на европейски орган, който да идентифицира рисковете за стабилността на финансовата система като цяло – това е Европейският комитет за системен риск, в който новите надзорни органи ще бъдат представени наред с европейската и националните централни банки.

ЕС призова за подобни реформи на световно равнище, позиция приета от групата на 20-те най-развити икономики през април. Сега, шест месеца по-късно, лидерите на Г-20 се срещат в Питсбърг, за да направят равносметка на напредъка и да обсъдят ограничаване на заплащането на банкерите – мярка, подкрепяна от ЕС.

Коментар