Правителството: Няма да правим държавен телеком

Министрите Николай Събев и Божидар Божанов увериха, че нямат идея за държавен телеком
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Никой никога не е имал идея да прави държавен телеком”, заявиха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на електронното управление Божидар Божанов на среща с директорите на трите основни телекомуникационни оператора в страната.

Екипът, който подготви частта „Цифрова свързаност” в Плана за възстановяване и устойчивост, разясни на срещата с бизнеса целите и финансовите параметри. Общо средствата в частта „Цифрова свързаност” са над 600 млн. лв.

Правителството е променило фокуса на основните направления в плана, като сега ангажиментът, който министерствата на транспорта и съобщенията и на електронното управление поемат, е да се осигури гигабитова свързаност до отдалечени и слабо населени райони за 350 хиляди души (в предишния вариант бяха 100 000) и да се укрепи и надстрои Единната електронна съобщителна мрежа.

Целта е да се намери добра синергия между големите телекомуникационни оператори и държавата, заяви министър Николай Събев. Оттук нататък изпълнителната власт и телекомуникационният бранш ще търсят възможности за партньорство в изпълнението на проекти в рамките на плана.

Основният акцент е развитието на мрежата на Министерство на електронното управление и осигуряването на свързаност в слабо населените райони, стана ясно на срещата, на която присъстваха и ресорните заместник-министри на ведомствата.

Коментари по темата: „Правителството: Няма да правим държавен телеком”

добавете коментар...

  1. :o)

    То телекомите какво са? Държавно помазани монополисти, угодни на властта и отчитащи се на нея с чували, за да могат да смучат комунални такси от населението.
    Защо никой от малките телекоми не оцеля? МаксТел и другите, това задаваме ли го като въпрос на министъра-лобист от Еконт?

  2. Ket

    Защо избрахте това заглавие в стил жълта преса, когато основната информация е осигуряването на свързаност в отдалечени места?

Коментар