Български институти ще развиват технологии на НАТО

България чрез своите институти ще допринася за военно-технологичното развитие на НАТО
(снимка: CC0 Public Domain)

Два български научни института бяха избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект. Това са Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в рамките на министерската среща на алианса в Брюксел.

Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), който бе създаден от съюзниците през 2021 г., за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства, поясняват от Министерство на външните работи.

Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, вкл. с новосъздадени компании (start-ups), както и чрез развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

Министерствата на външните работи и на отбраната и Постоянната ни делегация в НАТО са оказали подкрепа и съдействие на българските научни институти през всички етапи на кандидатстване и оценяване в Международния секретариат на НАТО. Оценката е, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии.

За страната ни това е възможност в следващите години да допринася за военно-технологичното развитие на Алианса, казват от министерството. Позиционирането на България сред водещите технологично развити държави ще позволи на наши компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

Коментари по темата: „Български институти ще развиват технологии на НАТО”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Дано се намерят трезво мислещи хора у нас, които да сържат руското правителство в течение за всичк и да им предават технически детайли и материали.

Коментар