България с шанс да стане световен AI център

„Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България”, каза проф. Мартин Вачев
(снимка: INSAIT)

Първият в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии бе открит днес в София. INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските ETH Zurich и EPFL.

Институтът е структуриран като специално звено към Софийски университет „Св. Кл. Охридски” и ще разчита на сериозна правителствена подкрепа в размер на 170 млн. лв. за период от 10 години и помощ от ИТ бизнеса. Инвестициите от страна на технологичния сектор в проекта се равняват на 20 млн. лева.

Българската ИТ компания SiteGround самостоятелно инвестира 12 млн. лева в създаването на института. С големи дарения следват технологичните гиганти Google и DeepMind с обща инвестиция от 6 млн. лева, Amazon със 7 млн. лева, както и индивидуални лидери от българската ИТ индустрия с общо 1 млн. лева.

Мисията на INSAIT е да превърне България в международна дестинация за изследвания и иновации, като планира изследователски и образователни програми на световно ниво.

В института ще бъдат привлечени учени от световната академична сфера по компютърни науки, известни технологични имена от САЩ, Израел и Швейцария, които да ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев, един от водещите учени в света на компютърните науки и AI и преподавател в ETH Zurich. Той е носител на множество международни награди, включително „Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009 г.), предприемач и създател на три успешни високотехнологични стартъп компании.

„Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние не само върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, но и върху ролята и авторитета на страната”, сподели проф. Вечев.

Амбицията на института е да обучи следващото поколение визионери, изследователи и технологични лидери. Това ще насърчи младите таланти да останат и да се върнат в страната, ще създаде повече възможности за работа в региона и ще осигури подходяща среда за предприемачи, стартъпи и партньорства.

Коментари по темата: „България с шанс да стане световен AI център”

добавете коментар...

  1. Lud

    Ако ставаше само с пари европата отдавна да е топ за IT….

  2. Браво

    Голям патриот,Вечев не приема предложение на Швейцария там да създаде този институт, а заявява,че мястото му е в родната му страна. Това е голям престиж за България и огромна възможност за технологичен просперитет. По този проект Вечев работи от 2019г.Много трудно е успял да накара водещи светила да се съгласят да работят тук,но все пак огромният му световен авторитет е помогнал.Браво!Огромно благодаря на този голям българин!Дай Боже още такива!

Коментар