Intel обяви чип за интернет телевизия

Нов чип за обработка на интернет съдържание и услуги за цифрова телевизия обяви Intel на световния форум за разработчици в Сан Франциско.

Atom CE4100 представлява система на един чип (SoC) и е произведен по 45-нанометрова технология. Процесорът с кодово име “Sodaville” поддържа приложения за интернет, телевизионно излъчване и 3D графика.

“Традиционните мрежи за излъчване на ТВ сигнал бързо преминават от линеен модел към многопоточен, оптимизиран за интернет модел, за да предложат на потребителите цифрови развлечения, които допълват телевизията – социални мрежи, 3D игри и видео”, заяви Ерик Ким, старши вицепрезидент в Intel.

Според него, в центъра на ТВ еволюцията е процесорът CE4100, чиято архитектура отговаря на изискванията на свързаните устройства за потребителска електроника.

През първата половина на 2010 година се очаква Adobe Flash Player 10 да бъде на разположение за устройства от потребителската електроника, базирани на новия интелски процесор.

“Flash Player 10 в комбинация с производителността на медиа процесора на Intel и поддръжката на стандарти като OpenGL ES 2.0 предлага привлекателна среда за Flash-базирани игри, видео и други видове уеб съдържание и приложения”, заяви Дейвид Уадуани, вицепрезидент на Adobe.

CE4100 работи на честота до 1.2GHz, консумира малко енергия и има компактни размери. Чипът поддържа хардуерно декодиране на два 1080p видео потока и усъвършенствани 3D графични и аудио стандарти.

Коментар