Всеки може да стане учен за една нощ

Театрални представления в Лисабон, спортни състезания в Брюксел, организирано за всички рисуване по стена в Милано… В същото време, в други европейски страни, всички погледи ще бъдат насочени към небето, за да наблюдават звездитe.

По време на организираната за пети път Европейска нощ на изследователите 200 града от Стария континент ще честват науката по различни начини, но под един и същ флаг. Eвропейските граждани от 30 страни ще се срещнат с професионални изследователи и ще участват в научни опити в нощта на 25 септември.

Хората ще могат да изпробват модерно научно-изследователско оборудване, да опознаят връзките между науката и изкуството, както и да разберат до колко далече се разпростират границите на знанието.

Всеки може да стане учен за една нощ, посочиха от Европейската комисия. Това събитие е възможност за запознаване със значими европейски научно-изследователски проекти, както и за предоставяне на повече информация за това как се развива научна кариера.

През годините, увеличаващият се брой участници свидетелства за успеха на инициативата. През 2005 г. тя привлече интереса на 20 000 европейци от 15 страни а миналогодишната Нощ на изследователите обедини 320 000 участници от 28 държави от Европа и извън нея.

ЕС съфинансира събитията в Нощта на изследователите по линия на 7-мата рамкова програма на Европейските общности за научни изследвания.

Поканите за представяне на предложения се управляват от Изпълнителната агенция за научни изследвания (REA). Общият приблизителен бюджет за Нощта на изследователите е 3 млн. евро.

Коментар